2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • 100 hátrányos helyzetű gyerek az Operaház Bálmorzsáján

100 hátrányos helyzetű gyerek az Operaház Bálmorzsáján

100 gyerek látogathatott vasárnap az Operaházba a K&H a hátrányos helyzetűekért program és a Magyar Állami Operaház együttműködésének köszönhetően. A Magyargécről, illetve Prügyről érkező általános iskolások a Shakespeare bált követő napon nézhették meg a kifejezetten gyerekeknek szóló Jancsi és Juliska című meseoperát.

A K&H másfél évvel ezelőtt tűzte ki zászlajára a hátrányos helyzetű régiókban élő gyerekek segítését, amelynek keretében többek között előadó-művészeti eseményekre visz általános iskolás diákokat. A K&H a hátrányos helyzetűekért program jóvoltából eddig 26 alkalommal 1300 gyerek vehetett részt különböző kulturális programokon.  

„A hátrányos helyzetű családok mindennapos gondjai közé tartoznak az étel és a ruházat megteremtése, a lakás fenntartása. Így sajnos ezekben a családokban élő gyerekek nagyon ritkán, vagy soha nem jutnak el kulturális programokra” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. „K&H a hátrányos helyzetűekért programunk előadó-művészeti eseményeinek segítségével szeretnénk ezekkel a gyermekekkel is megismertetni a kultúra világát, amely bővíti a kicsik ismereteit, pozitívan hat szellemi és lelki fejlődésükre, kreativitásuk, fantáziájuk élénkülésére. Emellett egy-egy ilyen alkalommal kiszakadnak szűk környezetükből, kitárul előttük a világ, számos újdonsággal találkoznak, amelyek akár jövőbeli célként motivációként is szolgálhatnak számukra, így a szórakozáson kívül a felemelkedés lehetőségét, a kemény munka és a tanulás értelmét is megmutathatjuk a gyerekeknek, akik az előadások hatására elindulhatnak egy teljesebb élet felé vezető úton.”

Az Operaház Shakespeare Bálját követő Bálmorzsán két hátrányos helyzetű településről, a Nógrád megyei Magyargécről illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prügyről 50-50 általános iskolás vehetett részt. A kirándulás a legtöbb gyereknek nemcsak első operaélményét, de ezzel együtt első budapesti látogatását is jelentette. A gyerekek nemcsak az Operaház grandiózus épületét és díszletét csodálhatták meg, de a fővárost is jobban megismerték a kirándulás alkalmával.

„Az Operaház kívülről hatalmas, belülről pedig gyönyörű.  Csak bámultunk, mert nem voltunk még ilyen szép helyen. Nagyon elegánsak voltak az aranyozott díszek és falfestmények. Az előadás is nagyon tetszett, mert még nem láttunk élőben operát. Újra megnéznénk, ha tehetnénk!” – mondta az egyik diák az eseményt követően.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a prügyi iskolásokon kívül még a farkaslyuki illetve a taktakenézi gyerekeknek nyílt alkalma a fővárosba látogatni a program keretében. A 150 általános iskolás táncos és zenés előadásokon keresztül nyert bepillantást a kultúra világába.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek