2024. 06. 26. szerda

János, Pál
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese? 

Június 30-ig lehet nevezni a 10. Margó-díjra

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé 1.000.000 forintot kap, illetve 15.000.000 forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését, emellett a Margó x Erste #higgymagadban különdíjjal jutalmazzák a legjobb tíz szerző egyikét. Nevezni június 30-ig lehet.

A Margó Irodalmi Fesztivál idén már 10. alkalommal keresi a legjobb első prózakötetes szerzőket. A 2015-ben indított Margó-díj célja bemutatni a tehetséges pályakezdő írókat és műveiket, annak érdekében, hogy minél több olvasóhoz eljussanak. Az elmúlt kilenc évben Totth Benedek, MilbacherRóbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, Vonnák Diána, tavaly pedig Visky Andráskapta meg az elismerést.

 

A díjra minden olyan magyar nyelvű prózakötet nevezhető, amely 2023. július 1. és 2024. június 30. között jelent meg, és került kereskedelmi forgalomba. Feltétel még, hogy az adott mű a szerző első prózakötete legyen, tehát ha korábban más műnemben publikált, az nem kizáró ok.

A nyertes a díjjal 1.000.000 forintot, valamint kiemelkedő mértékű kereskedelmi- és médiatámogatást is kap, hiszen a Bookline, a Margó-díj kiemelt támogatója 15.000.000 forint értékben járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon (www.konyvesmagazin.hu) egy éves tárcasorozat formájában.

 

A legjobb tíz szerző közül különdíjast is választ a zsűri a Margó-díj támogatójával, az Erstével közösen. A Margó x Erste #higgymagadban különdíj félmillió forinttal jutalmazza a legjobb tíz első prózakötetes szerző közül azt, aki témaválasztásával vagy saját írói útjával leginkább inspirálja olvasóit arra, hogy merjék megvalósítani álmaikat. Az első Margó x Erste #higgymagadban különdíjat 2023-ban Szűcs Ádám nyerte.

 

A nevezéseket 2024. június 30. éjfélig várják, a legjobb tíz kötetet szeptemberig választja ki a Könyves Magazin szerkesztősége, a döntősök közül pedig a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri dönt a győztesről. A Margó-díjat 2024. októberében, az Őszi Margó megnyitójával egybekötött ünnepélyes díjátadón adják át a Nemzeti Táncszínházban, a Millenárison.

 

A nevezéssel kapcsolatos részletek a Margó weboldalántalálhatóak.

 

Korábbi díjazottak:

 

Margó-díj:

 

2015: Totth Benedek: Holtverseny

2016: Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

2017: Szöllősi Mátyás: Váltóáram

2018: Mécs Anna: Gyerekzár

2019: Fehér Boldizsár: Vak majom

2020: Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

2021: Halász Rita: Mély levegő

2022: Vonnák Diána: Látlak

2023: Visky András: Kitelepítés

 

Margó x Erste #higgymagadban különdíj:

2023. Szűcs Ádám: A játék neve Budapest

 

További információk:

margofeszt.hu

facebook.com/margofeszt

instagram.com/margofeszt

spotify/margofeszt

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek