2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Jubilál a Borsodi Moly Klub

A Borsodi Moly Klub 2012 tavaszán alakult egy maroknyi lelkes könyv- és olvasáskedvelőből, akik valamennyien tagjai a moly.hu könyves közösségi oldalnak. A társaság ebben a hónapban 10 éves születésnapjára készül, melyet a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri kapu 95.) tartanak 2022. április 23-án, szombaton délután 3 órától.

A klub kezdetben belvárosi kávézókban találkozott, majd Jakabné Csizmár Ágnesnek köszönhetően – aki akkoriban a Tompa Mihály Könyvtárban dolgozott – méltó helyen, a könyvrajongók legautentikusabb helyén, egy könyvtárban tarthatta meg összejöveteleit. A könyvmolyok közössége jelenleg a József Attila Könyvtárban negyedévente tartja meg találkozóit.

A tagok egy közösen meghatározott témában olvasnak, majd a következő alkalommal megbeszélik olvasmányélményeiket. A skandináv krimik, Böszörményi Gyula, Mörk Leonóra, Terry Pratchett művei mellett távol-keleti írók, irodalmi Nobel-díjas szerzők köteteit is forgatják. A Borsodi Moly Klub három miskolci országosan ismert írót is sorai között tudhat: Bányai D. Ilona, Mason Murray és Trux Béla is rendszeresen látogatja a találkozóikat.

Az elmúlt 10 év alatt barátságok szövődtek a tagok között, akik sokszor a találkozókon kívül is összejárnak, beszélgetnek. A klub alapítója, Horváthné Márki Ilona 10 évvel ezelőtt még friss házasként indította útjára a kört, most pedig két kislány anyukája. 8 éves nagyobbik lánya már szintén moly tag, ő is nagyon szeret olvasni, elmegy az összejövetelekre. A találkozókra a tagok gyermekei is eljárnak, megismerkednek egymással, beszélgetnek, társasjátékoznak egymással a találkozó ideje alatt. Úgy tűnik, a szülők úgynevezett „Minimolyokat” neveltek. A pandémia idején a személyes találkozók ugyan elmaradtak, de egymás között online formában rendszeresen tartották a kapcsolatot.

A tagok közül négyen jelen vannak a moly.hu oldalon működő Merítés-díj zsűrijében is, ahol egyrészt olvassák, értékelik a magyar írók által írt gyermek- és ifjúsági irodalmat, másrészt összeállítanak egy TOP 10-es listát, melyből a legjobbakat díjazzák is.

A Borsodi Moly Klub 10 éves születésnapjához közeledve abban bízik, hogy még sok-sok éven át fog működni és még több olvasáskedvelőt csábít tagjai sorába.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek