2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Orosz B. Erika - Könnyed nyári jegyzet…

Többletpont

Orosz B. Erika - Könnyed nyári jegyzet…Az eddigi oktatási rendszerben, például az volt a jó, hogy az elért teljesítményért kapott a diák plusz pontot a felvételinél. Ha jól tanult, ha még középiskolában megszerezte a nyelvvizsgát, ha jól szerepelt valamilyen országos versenyen… Így azután, azt érezte a nebuló, hogy a plusz teljesítményét honorálják, érdemes érte hajtani!

Mit mond ezzel szemben az új felvételi rendszer tervezete? Ha valaki terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesül, az a felvételin 8 többletpontot kaphat a 144 pontos rendszerben. A gyesen lévő szülők így több többletpontra tehetnek szert, mint egy emelt szintű érettségit vagy középfokú nyelvvizsgát megszerzett diák. Ugyancsak 8 többletpont jár a fogyatékosoknak, míg a hátrányos helyzetűek 4 pluszpontot kaphatnak. Az utóbbiak közül azok, akiknek szülei nem végeztek nyolc osztálynál többet, további 4 pontra számíthatnak, s mert a pontok összevonhatók, így akár 16 is összeszedhető belőlük.
  Nem az a fontos tehát, hogy mennyit hajtottál a jó eredményért, jól felkészültél-e, eszes vagy-e, feláldoztad-e a szabadidődet, hogy megtanulj még egy nyelvet,- sőt ez most hátrány – hanem, az számít, hogy terhes vagy-e, szegény vagy-e, gyed-en, gyes-en vagy-e, vagy esetleg a szüleid az utcán, vagy a kocsmában töltötték-e az időt az iskolapad helyett, s nem tanultak tovább. Ez egyszerűen égbekiáltó! Nesze neked tudás alapú társadalom.
  Ugyanis akárhogy számolok a mostani érettségizők szülei mindössze 38-48 évesek, s bizony a hatvanas-hetvenes években, csak a fent említettek nem szereztek szakképesítést, vagy nem érettségiztek le, vagy aki tényleg annyira gyönge képességű volt. Mert lehetőségük aztán lett volna rá, s még fizetni sem kellett érte, így csak maguk tehetnek arról, hogy csak nyolc osztályuk van. S ez, szerintem nem demagógia.
 Az idősebb korosztály biztosan emlékszik erre az időszakra. No meg persze arra is, hogy akkor is volt kontraszelekció a felvételinél. Attól is függött, hogy „valaki a mi kutyánk kölyke-e”, vagy hogy fizikai dolgozó gyermeke-e, mert akkor továbbtanulhatott kevesebb ésszel is, s nem igazán számított, hogy hány esztendő alatt végezte el az egyetemet, elvéve a helyet a jó képességűektől. Úgy látszik, most erre törekszünk megint?!

 Mert mire is biztat ez a tervezet? Ne tanulj, lógasd a lábad a középiskolában, vagy szülj idő előtt, / nem ez a legjobb ellenszere az alulnépesedésnek / vagy valld magad szegénynek, s akkor bebocsátás nyerhetsz a felsőoktatás birodalmába! Micsoda balgaság!
Fel vagyok háborodva az ilyen álságos többletpontozáson, hiszen ez a legnagyobb jó szándék mellett is paternalista megoldás.

 

Orosz B. Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az e…
A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd a legmagasabbra jutott magyar hegymászó palack és serpák …
Ahogy közeledik a karácsony, sülnek a sütik, készülnek az ételek, szépül a ház, előkerülnek a karácsonyfa díszei, csomagolom az ajándékokat, egyre töb…

További cikkek