2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

Nem kell rögvest lecserélnünk!

A konyhapultomon sorakoznak a háztartási gépek. Kenyérsütő, kenyérpirító, robotgép, dagasztó, aprító – mind-mind néhány éves darabok. Sajnos, elég gyakran elromlik némelyikük, főként az utóbbi években vásároltak.

A sarokban pedig ott van az Olympos /ma már leírhatom a márkanevet, ez nem reklám, hiszen a gyártója évtizedekkel ezelőtt megszűnt/ turmixgép, immáron 35 éve teszi a kötelességét, még első gyermekünk születésekor kaptam szüleimtől. Bár ez nem a levehető tetejű, NDK… ugye ismerik a kabaréjelenetet? Sohasem romlott el, csak a tömítőgumi lágyult el sok- sok év során.
Elnézem lomtalanítás idején a kirakott háztartási gépeket, s elcsodálkozom, hogy 2-3 éves mikrók, olajsütők, vasalók, hűtők, mosó és mosogatógépek sorakoznak az út szélén.
Mindenki azt mondja, nem érdemes ezeket már megjavíttatni, le kell cserélnünk. Persze a piac gazdaság ezt diktálja. Fogyassz, fogyassz, vásárolj! Nem is gyártják már ezeket örök életre, mint egykor.
Ugyanakkor jókora ellentmondás, hogy virágzik a nyugatról kiselejtezett, behozott háztartási gépek kereskedelme. Számtalan hirdetést látni, ahol használt, de felújított mosogató-, mosógépet kínálnak nagyon kedvező áron. Nekik megéri megjavíttatni, nekünk nem?
Persze jogosan kérdezhetik, kivel javíttassuk meg? Eltűntek már azok a mesterek, akik minden háztartási gépet meg tudtak bütykölni. Bevallom őszintén, hogy „aranykezű Lajosunk” telefonszámát Én is úgy adom tovább a barátaimnak, mint egy kincset.
Olvastam valahol, hogy újra virágozni kezd a javítás, méghozzá akár kalákában is, klubokban, közösségi helyiségekben.
Nagyon jó ötletnek tartom ezt környezetvédelmi szempontból is, – iszonyú mennyiségű az elektronikai szemét – arról meg nem is szólva, hogy milyen jót tenne majd ez a közös munkálkodás az emberi  kapcsolatoknak. Persze az lenne az igazi, ha ebből újra kis műhelyek tulajdonosai tudnák eltartani a családjukat, mint valamikor. Minden kistelepülésen is megélhetne egy-egy mester és még a szakember képzésre is jó hatással lehetne a javítóműhelyek virágzása.
Úgy tűnik, a gazdasági válságnak vannak jótékony hatásai is, hiszen nem szaladunk újért azonnal az áruházba. Nem kell tehát rögvest lecserélnünk, „aranykezű mesterek” kerestetnek!

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az e…
A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd a legmagasabbra jutott magyar hegymászó palack és serpák …
Ahogy közeledik a karácsony, sülnek a sütik, készülnek az ételek, szépül a ház, előkerülnek a karácsonyfa díszei, csomagolom az ajándékokat, egyre töb…

További cikkek