2021. 09. 20. hétfő

Friderika
1 EUR 354 HUF
1 GBP 413 HUF

Húsvéti emlékek

Ébresztő, húsvét reggelén. Nagybátyám szódavizet spriccel a dunna alá, amiért Nagymamám szidja, mint a bokrot, mert elázik, s összeáll a pehely. – Jaj, fiam, hogy neked felnőtt korodra sem jön meg az eszed! – hangzik a szokásos mondat évről – évre.

Édesapám finom kölniből hint egy keveset a hajunkra, sok a sógornő, a rokon, akiket kötelező ilyenkor meglocsolni.Nekik is jár a finom illatból. Nagyapám viszont egy pohár tiszta vízzel köszönt bennünket.
Nagyikám főzi már a tojást, a füstölt tarját, – no persze ez nem abból a kucuból van, amely tegnap került terítékre – szeleteli a sonkát, a kolbászt, s küldi drága Nagyapámat a teraszra, hogy reszelje a friss tormát. Még a friss levegőn is kicsordul a könnye az erős fűszernövénytől.

Kiteszi az asztalra a nagy tálalótálakat,amelyekre szépen sorban fölkerül a friss saláta, rá a sonka, tarja szeletek, a tojás, s végül a karikára vágott kolbász. Díszíti még némi retek, friss zöldhagyma a guszta tálakat. Tegnap megsült a mákos és diós beigli, a házi Eszterházi torta, amelyet Nagyi diótortának nevez. Édesanyám megteríti az ünnepi asztalt, mert azt még Nagyanyám is elismeri, hogy neki van a legjobb ízlése, szépérzéke. Középre barka kerül egy szép vázában, amelyet csak ünnepkor veszünk elő. Édesapám fát aprít, s tesz a tűzre, mert bizony hűvösek még a nappalok is. A ház férfinépe mozdul, s elindul, hogy egy lány se maradjon ki a locsolásból.
Nálunk már tegnap elkészültek a locsolkodóknak szánt tojások, amelyet hagyma levével színeztük, s mintaként egy-egy petrezselyemlevél került rájuk. Ezt puha-pihe szalmával bélelt kosárkába raktuk, amiből majd kínálhatjuk a gyereksereget. Pénzt adni nem volt szokás. Jöhetnek a locsolkodók, délelőtt a kicsik, dél körül a szomszédok, s délután a rokonok, akiket nem csak a finom falatok, hanem a jóféle borocska, s a kedves marasztalás is ott tart estig, amikor is nótázásba csap az ünneplés. A tálak kiürültek, a férfiak jókedvűen hazaérkeztek…
Hiányoznak ezek a gyermekkori húsvétok, s persze hiányoznak a Nagyszüleim, Szüleim, akiknek ezeket a varázslatos, szeretettel teli ünnepeket köszönhetem.
Sorakozom a bevásárlóközpont végeláthatatlan tömegében, nézem a megrakott kosarakat, az emberek türelmetlenek, lökdösődnek, mintha háborúra készülnének, s nem csupán egy négy napos ünnepre, elém villannak ezek a régi képek, amelyek melegséggel töltik meg a szívemet, s arra gondolok, hogy mi marad meg mindebből mára a családoknál? Mit tudunk megőrizni, átadni gyermekeinknek, unokáinknak?

Azzal kívánok minden kedves olvasónknak szép ünnepet, hogy töltsék együtt nyugalomban, békében, politikamentesen ezt a pár napot!

Orosz B. Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Sztárpárok vallanak egymásnak újra szerelmet egy különleges videóban Személyes videóüzenetben mond igent a szerelemre és a házasságra a Tóth Gabi-Kra…

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum