2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Élj maradéktalanul, régi ízekért!

Nem tudom ki, hogy van vele, de jómagam nem  követem jó szívvel, ha a közösségi oldalakon a háziasszonyok minden nap föltöltik, hogy mit evett a család, mit főzött ebédre,vacsorára… hacsak nincs valami, a szakácskönyvekben ma már nem található ötlet benne.

Hogy most mégis tollat ragadtam, annak a mai ebédünk az apropója. Igazi abaúji – Én ott találkoztam vele először – gyöngyös, babos káposztát készítettem, krumpli lángossal. No, ez a diétásnak nem mondható étel bizonyára megbukna a korszerű táplálkozást hirdetők körében, de mint tudjuk módjával minden megehető.

Hogy miért fér bele ez az „élj maradéktalanul” nagyon hasznos kampányba, azt is leírom, de ahhoz kicsit messzebbre kell visszanyúlnom. Amikor több mint 45 esztendővel ezelőtt megismertem a férjemet, a szülei egy abaúji kis faluban éltek. Mint a legtöbb asszony ott abban az időben, Édesanyja sem járt el dolgozni, hanem otthon az állatokat, a kiskertet és a családot látta el. Mindennap főtt étel került az asztalra, hiszen nem volt menza, napközi, óvoda így mindenki otthon étkezett. Mindig mondtam:- Nálatok nincs is annak jelentősége a hét napjainak van neve, el lehetne nevezni a napi menüről, s mindenki tudná, ma milyen nap van.

Vasárnap: tyúkhúsleves és rántott hús nap; Hétfő: a levesből maradék főtt hús, ehhez paradicsom szósz, főtt burgonyával nap; Kedd: főzelék,– az éppen aktuális zöldségből – pörkölttel nap; Szerda: maradék pörkölt, rizzsel, tarhonyával nap, de ha nem maradt pörkölt, akkor krumplis tészta nap; Csütörtök: székelykáposzta nap; Péntek; bableves, krumpli lángos nap; Szombat: maradékokból gyöngyös, babos, káposzta nap. Így ment ez hétről-hétre, évről-évre, – mint a mesében –  semmi meglepetés, semmi kísérletezés.

Így készült a Mi mai ebédünk is. Végy elő a hűtőből egy adag megmaradt csülkös bablevest, s tégy hozza 10 deka árpagyöngyöt – gerslit, amikor az megfőtt, tedd hozzá az egy adagnyi maradék székelykáposztát. Forrald össze az egészet, már kész is, és csak a változatosság kedvéért, süsd meg hozzá a szegények eledelét, a krumpli lángost. Perceken belül tálalhatod az ebédet.

Ahogy látom, így már meg is felelnénk a címben említett kampány szlogenjének, s ennél csak akkor lehetne a konyhám spórolósabb, ha megtanulnék végre kicsit kevesebb adagot főzni, hogy ne legyen még egy adagnyi maradék sem. No, de akkor hogyan találnék rá ezekre a régi ízekre…?

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az e…
A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd a legmagasabbra jutott magyar hegymászó palack és serpák …
Ahogy közeledik a karácsony, sülnek a sütik, készülnek az ételek, szépül a ház, előkerülnek a karácsonyfa díszei, csomagolom az ajándékokat, egyre töb…

További cikkek