2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Egy szigorú rendelet kellene!

Gyűlik a zsákokban a szemét. Az a szemét, amit mi emberek dobálunk széjjel, úton útfélen, erdőkben, vizekben mindenhová ahová nem kellene. A gyerekek az egyik borsodi térségben 2000 zsákkal gyűjtöttek össze, mi a Hejő patakból és környékéről több száz zsákkal.

Rakom a zsákokba a kihalászott ócska fazekat, flakonok százait, a patakból a férfiak kiemelnek egy fürdőkádat, majd egy ócska mosógépet az egyéb háztartási szemét közül, s közben mérgelődöm. Nekünk, akik szedegetjük itt a más szemetét ezen a szép napsütéses szombat délelőttön, még biztosan soha nem jutott eszünkbe, hogy a kuka helyett ide a Hejőbe öntsük az otthoni szemetet, vagy hogy egy kirándulás végén az erdőbe dobjuk ki az elemózsiás csomagolóanyagot, üdítős flakont. Az viszont aki ezt megteszi, bizonyára nem áldozza rá a szabadidejét, hogy velünk együtt szemetet gyűjtsön, hanem valahol kajánul vigyorog rajtunk, s már készíti a következő szeméthalmot, hiszen úgy is tudja, ha kiszórja a közterületre, annak sem lesz semmilyen következménye.

Ha nem valamilyen civil szervezet, akkor majd az önkormányzat összetakaríttatja a rendes adófizetők pénzéből. No, de miért? Ordít a kérdés a fülembe! Miért vagyunk ilyen tehetetlenek?

Azon morfondírozok, hogyan lehetne ezt a sok pénzt megspórolni, s a „szemét” szemétkidobókat rendre szorítani? Itt van a környezettudatos nevelés, például. No igen, de az ilyen lelkületű embert ezek a nevelő hatású kiadványok, filmek meg sem érintik, amíg viszont az a generáció felnő, akire ez valóban pozitívan hat, addigra megfulladunk a szemétben.

Nincs más megoldás, ha a jó példa, a szép szó nem használ, akkor szankció kell! Akit tetten érnek, vagy rábizonyítható, hogy Ő volt a szemetelő azt büntessék meg, akár 50 -100 ezer forintra is, mert ennyinek talán már lesz visszatartó ereje. Ha nem tudja kifizetni, dolgozza le közmunkában. Szedje a szemetet, takarítsa a várost. Azt mondják a hozzáértők, ha ilyen helyi rendeletet fogadna el a közgyűlés, a tetten ért „ állampolgár” rögvest az ombdusmanhoz szaladna panaszra. Persze azt nem értem, hogy más magyar, meg európai városok hogyan tudták az extra büntetésről szóló helyi rendeletet keresztülvinni? Például Dombóváron egy eldobott csikkért 30 ezer forintra is rúghat a bírság. Ajánlom ezt a figyelmébe a megyénkbeli önkormányzatoknak is, s a befolyt pénzből lehetne több szemetest vásárolni a kirándulóhelyekre, a parkokba, ligetekbe.

Egy szó, mint száz egy szigorú rendelet kellene! amit persze betartatnak a szemetelőkkel…

                             Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az e…
A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd a legmagasabbra jutott magyar hegymászó palack és serpák …
Ahogy közeledik a karácsony, sülnek a sütik, készülnek az ételek, szépül a ház, előkerülnek a karácsonyfa díszei, csomagolom az ajándékokat, egyre töb…

További cikkek