2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ilyen volt a 18. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál  

Ilyen volt a 18. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál  

A 2022. évi 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 9. és 17. között került megrendezésre Miskolcon a Művészetek Házában és egyéb külső helyszíneken.

 

A fesztiválra nagyszámú külföldi és hazai alkotó és szakmai vendég érkezett. Az akkreditált vendégek száma 514 fő volt, ebből 88 fő volt médiamunkatárs, valamint 24 főből állt a fesztivál nemzetközi és független zsűrije. A fesztiválra érkező vendégek a fesztivál 9 napja alatt összesen 834 db szállóéjszakát vettek igénybe Miskolc városában. A fesztiválon összesen 109 film került bemutatásra, 29 országból. A vetítéseken, valamint a kapcsolódó rendezvényeken több, mint 13 100 fő vett részt. A versenyprogramban 16 db nagyjátékfilm, 9 db CineDocs kategóriás dokumentumfilm, 26 db nemzetközi kisjátékfilm és 14 db CineNewWave kategóriás magyar kisjátékfilm került bemutatásra.

 

Fesztiválunk büszkesége, hogy idén 6 magyar film is Miskolcon debütált: nálunk került bemutatásra Csoma Sándor első egész estés filmje, a Magasságok és mélységek című film, melynek magyarországi premierjén jelen volt számos alkotó, köztük a rendező és a főszereplők is. Lévai Balázs és Tiszeker Dániel Nyugati nyaralás című filmjével mutatkozott be a nagyközönség előtt, míg Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjével. Csapó Gábor magyar szinkronokról szóló dokumentumfilmje, A magyar hangja… premierjére is sor került, míg Oláh Kata Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című filmjét is bemutattuk. Végül Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című filmjének hazai premierjével zárult a fesztivál.

 

A fesztiválon a következő zsűrik ítélték oda a díjakat: Nemzetközi szakmai zsűri, CICAE – Art Mozik Nemzetközi Szövetségének zsűrije, FIPRESCI – Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének zsűrije és a Nemzetközi Ökumenikus zsűri.

 

A fesztivál Életműdíját vehette át a nyitó ünnepségen Molnár Piroska színésznő, illetve a záró- és díjkiosztó ünnepségen Rófusz Ferenc rendező.

 

2022-ben is megrendezésre kerültek többek között olyan színvonalas szakmai rendezvényeink, mint például a CineClassics programsorozatunk, mely idén a 120 éve született magyar származású Oscar-díjas forgatókönyvíró, rendező és producer Pressburger Imrét állította középpontba. Idén is hagyományosan megrendezésre került a Magyarországi Art Mozi Egyesület, a Forgalmazók Egyesülete és a Mozik Országos Szövetségének közös szakmai programja, valamint a Miskolci Egyetem Antropológia Tanszékével közösen rendezett programjaink, a Roma-Kép és az Otthonunk Miskolc Program is. 2 Idén harmadszor tartotta Magyarországon, a CineFesten az éves közgyűlését a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI. A miskolci éves közgyűlésen részt vett a FIPRESCI vezetősége – Isabelle Danel elnök, Rita di Santo helyettes elnök, Klaus Eder titkár –, valamint a 25 ország delegáltjai.

 

A fesztiválon 11 közönségtalálkozó alkalmával volt lehetősége a miskolci közönségnek feltenni a látottakkal kapcsolatos kérdéseiket az alkotóknak. A Művészetek Háza Galériájában a fesztivál teljes időtartama alatt látogatható volt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár „Miskolci mozitörténelem plakátokon” c. régi moziplakátokból összeállított kiállítás is, illetve az eddigi életműdíjasokból és európai mozi nagyköveteiből álló kiállítás is. A Magyar Művészeti Akadémia és a Film Hungary közreműködésével 2 db filmes szakkönyv bemutatására is sor került a fesztiválon.

 

A fesztiválról több mint 427 médiavisszhang jelent meg a hazai és külföldi sajtóban. A résztvevők és a meghívott szakemberek kivétel nélkül pozitívan nyilatkoztak a fesztiválról és kiemelték, hogy jelenleg a CineFest Magyarország legjelentősebb nemzetközi filmszakmai eseménye.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Így válasszunk ruhát esküvői vendégként, hogy később is tudjuk viselni Itt a május, indul az esküvőszezon. Vannak olyan évek, amikor nem is egy, ha…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…