2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A DK polgármesterei tiltakoznak a szakrendelők államosítása ellen

A DK polgármesterei tiltakoznak a szakrendelők államosítása ellen

Az Orbán-kormány új javaslata szerint elveszik az önkormányzatoktól, és az állami rendszerhez csatolják azt a 80-85 önkormányzati szakrendelőt, amelyeket 2012-ben nem sikerült államosítani. Ezek az intézmények mindmáig sikeresen működnek szakmai és finanszírozási szempontból is.

Ez a döntés nem csak az önkormányzati autonómia tovább csorbítását jelenti, de a szakmai következményei is súlyosak lesznek. Az Orbán-kormány tovább növeli a káoszt és az egészségügy válságát. A DK polgármesterei tiltakoznak a szakrendelők államosítása ellen.

A drámai hatás egyrészt pénzügyi: az önkormányzatok évente 50-60 milliárd Ft-tal támogatják a saját szakrendelőjük működését és fejlesztését – államosítás során ez az összeg eltűnik a finanszírozásból, és a rendelkezésre álló költségvetés felett mostantól az állami szervezetek rendelkezhetnek a szokásosan korrupt módon. A drámai hatás másrészt munkaügyi és szakmai: ha a szakrendelőket a területileg illetékes kórházhoz csatolják, az ott dolgozók munkaviszonya erre a munkahelyre fog szólni és ez várhatóan tömeges elvándorlással fog járni. A DK polgármesterei ezért tiltakoznak a szakrendelők államosítása ellen.

Szaniszló Sándor

Önkormányzati árnyékminiszter, a DK fővárosi frakcióvezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

VÉRADÁSOK
Borsod – Abaúj - Zemplén vármegye – április 15-21. Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a…