2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Idén is nagy sikerrel zárult a Budapesti Metropolitan Egyetem TEDx konferenciája

Idén is nagy sikerrel zárult a Budapesti Metropolitan Egyetem TEDx konferenciája

A fenntarthatóság a világ egyik legégetőbb kérdése, és ebben óriási a felsőoktatás felelőssége: rajta múlik, milyen szakemberekre számíthat a világ – hangzott el a Budapesti Metropolitan Egyetem saját szervezésű TEDx konferenciáján. A nemzetközi rendezvény generációkon átívelő témákkal és előadókkal a fenntarthatóság legfajsúlyosabb kérdéseit járta körül.
Teltházas előadásokkal zajlott az idei TEDxBudapestMetropolitanUniversity. Az előadók között szerepelt a világ legfiatalabb klímaharcosa Selina N. Leem, Trunk Tamás író és síelő, Steiner Kristóf író, vegán és emberjogi aktivista, illetve Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát is.
„A felsőoktatás alapvetően tudományterületi silók mentén működik. Ez természetes, hiszen nagyon elmélyült tudásra van szükség egy-egy területen ahhoz, hogy valaki magas hozzáadott értékkel publikáljon. A világ legnagyobb kérdéseit viszont nem lehet egy silóból megoldani. Nem véletlen, hogy számos Nobel-díjat már tudományterületek együttműködése kapcsán osztanak ki – mondta el köszöntőjében Dr. Tóth Ágnes, a METU elnök-vezérigazgatója. – A hallgatók persze örömmel merülnek el az egyes tudományterületek kérdéseiben, de csak akkor, ha eközben hozzájárulhatnak a világ égető problémáinak megoldásához – ilyen a fenntarthatóság is. Az egyetemeknek olyan helyzetet kell teremteni számukra, amikor a világ problémáin dolgozva megismerkednek a megoldás eszközeivel. Elérkezett az idő, hogy a felsőoktatás struktúráját alapvetően dolgozzuk át, és teret adjunk a multidiszciplináris megközelítésnek is.”
Dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyitóelőadásában kifejtette, hogy „jövőnk érdekében elő kell állítanunk azokat az új típusú szabályokat, új gondolatokat, melyek a hosszú távú fenntarthatóság és értékállóság köré szerveződnek.”
A METU oktatási missziója jól kapcsolódik a világszerte ismert TED eseménysorozat céljához: a TED (Technology, Entertainment, Design) koncepció új dimenzióba helyezte a korábban ismert konferencia fogalmát. Legfőbb küldetése, hogy rövid, gondolatébresztő és szórakoztató előadások formájában megosztásra érdemes gondolatokat gyűjtsön össze a világ minden pontjáról. A nézőket cselekvésre ösztönző előadások rendkívül inspiráló élményt jelentenek.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek