2024. 08. 2. péntek

Lehel
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Idén is közel tizenkétszeres volt a túljelentkezés a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyes szakjain

Idén is közel tizenkétszeres volt a túljelentkezés a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyes szakjain

A hazai művészeti felsőoktatás zászlóshajója, a Magyar Képzőművészeti Egyetem felvételi számai és ponthatárai idén is magasak voltak a legnépszerűbb szakokon. Az 1237 jelentkezőből az idén egy hetesre lerövidített felvételi lezárultával 165 művészhallgató, valamint a művész mesterszakokhoz kapcsolódó tanárképzésre 36 hallgató kapott értesítést sikeres felvételiről. 

 

A jelentkezők nem voltak könnyű helyzetben, hiszen több körös felvételi eljárás során, a szakok szinte minden oktatója előtt kellett bizonyítaniuk alkalmasságukat, miközben a felvételivel átfedésben zajló diploma kiállításokon az épp most végző Képzősök diplomamunkáit is megtekinthették.  Az egyetem képzési palettáján továbbra is a hagyományos művészképzések vezetnek: a legtöbben az osztatlan grafikusképzés és a festőművész szakokat jelölték meg első helyen. A hagyományos művészképzések mellett azonban egyre népszerűbbek az MKE néhány évvel ezelőtt elindított új képzései is

Ezek között a vizuális művészet alapszakon közel 10-szeres volt a túljelentkezés, ami az interdiszciplináris megközelítésű művészeti képzési mód iránti dinamikusan növekvő érdeklődésről tanúskodik.

 

Idén összességében a már jelentős múlttal rendelkező  látványtervezés alapszakon volt a legnagyobb különbség a jelentkezők és a felvételt nyert hallgatók számai között: itt több mint 11-szeres volt a meghirdetett helyekre a túljelentkezés.

 

A grafika szak sikere is kiemelendő, amely egyrészt a szak két hagyományos és igen kedvelt specializációjának – képgrafika és tervezőgrafika -, másrészt a képzési palettán új, illusztráció specializáció népszerűségének köszönhető.

 

Továbbra is kedvelt az egyetem festőművész osztatlan képzése, ahová idén az MKE legmagasabb minimum pontszámát, 394 pontot kellett teljesíteni.

 

Fontos kiemelni, hogy az MKE művészeti szakjain nem tömegképzés folyik. A művészeti képzések sajátossága, hogy alacsony csoportlétszámokkal működhet a valóban hatékony, európai szintű művészeti oktatás, ezért a bejutáshoz általában valóban éveken át tartó felkészülés és kitartó munka szükséges.

 

A felkészülést segítendő, a Magyar Képzőművészeti Egyetem évek óta speciális, hatékony programokkal, felvételi előkészítőkkel, “mappaszombatokkal”, felvételi roadshow-val és nyílt napokkal támogatja az érdeklődő középiskolások egyetemi felvételi felkészülését, hozzásegítve őket álmaik megvalósításához.

 

Az idén végzett hallgatók diplomamunkáinak legjobbjai a “Best of Diploma kiállítás” keretében egész augusztusban megtekinthetők a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy út 69. alatti főépületében.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek