2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Szimbiózis Alapítvány meghívója

Ötnapos képzés értelmileg és tanulásban akadályozott fiatalok számára
– Magyarországi állomásához érkezett a hat országot felölelő európai uniós program

Miskolc, 2013.04.08. – A miskolci Szimbiózis Alapítvány az egyik partnerszervezet „Az ÉN JOGAIM-AZ ÉN HANGOM” című projektben, melynek célja és a szakemberek oktatása a célcsoport bevonásával a Fogyatékos Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezményről. Első lépésként nemzetközi képzést tartunk értelmileg akadályozott személyeknek a Baráthegyi Majorságban, melynek ünnepélyes zárására április 26-án 14:30 perckor kerül sor.

A Szimbiózis Alapítvány 1999-ben jött létre, elsődleges célja a fogyatékossággal élő személyek és családjaik támogatása. Ma közel háromszáz személy számára nyújt különféle szolgáltatásokat: nappali ellátás, lakhatás, szállítás, munkaerő-piaci szolgáltatás stb. Nagy hangsúlyt fektetünk az érintett személyek oktatására, önérdek-érvényesítésére, melynek jelen képzés is fontos állomása.

A probléma
Európában sok fogyatékkal élő személy részesül valamilyen szociális ellátásban, vagy vesz igénybe szociális szolgáltatást, melyek minősége jórészt a szolgáltatást nyújtó személyeken múlik. A szociális szektorban dolgozók képzése országonként eltérő, de ezekben a képzésekben sehol sem vesznek részt maguk az érintettek, a fogyatékkal élő személyek.

A megoldás
„Az ÉN JOGAIM-AZ ÉN HANGOM” program 2011-2014 között hat partner (Ausztria, Bulgária, Belgium, Egyesült Királyság, Németország, Magyarország) szoros együttműködésével valósul meg. A projekt várható eredményei:

  • Képzés 48 fő fogyatékkal élő tréner, és 12 fő segéd-tréner számára négy különböző országban
  • A képzés tesztelése: fogyatékkal élő személyek nyújtanak képzést 180-360 fő szociális szolgáltatásban dolgozó számára, öt különböző országban
  • DVD oktatási segédanyag a megvalósult képzésekről
  • Egynapos nemzetközi konferencia: az eredmények ismertetése

Célok
A projekt hosszú távú célja, hogy a szociális szférában dolgozók oktatási tananyagának része legyen az ENSZ Egyezmény, valamint az a gyakorlat, hogy maguk a fogyatékkal élők is bevonásra kerüljenek a képzésbe. A tréningek oktatási intézmények együttműködésével valósulnak meg a szociális ágazatban dolgozók számára, így ezek az intézmények újfajta szemléletet tudnak beépíteni képzési struktúrájukba. Ily módon a projekt – az oktatási anyag fejlesztésével – javítja a meglévő szociális szolgáltatások minőségét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek