2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Elhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök

Elhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
Elhunyt hétfőn Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök. Az egykori konzervatív párti kormányfőt szélütés következtében érte a halál – közölte szóvivője hétfő délután.

A 87 esztendős korában elhunyt Thatcher az utóbbi egy évtizedben egyre kevesebbet mutatkozott a nyilvánosság előtt, korábbi sorozatos agyvérzései miatt ugyanis állapota rendkívüli mértékben leromlott. Férje, Sir Denis Thatcher éppen tíz éve, 2003-ban, 88 éves korában hunyt el, és az ő halála is súlyosan megviselte az egykori kormányfőt.
Elhatalmasodó betegsége miatt Thatcher az utóbbi időben már emlékezetkieséssel küszködött, és mozgása is alaposan lelassult. Orvosai ezért már évekkel ezelőtt eltiltották korábbi rendszeres és rendkívül népszerű előadókörútjainak folytatásától.
Margaret Thatcher volt Nagy-Britannia első női miniszterelnöke; a tisztséget 1979 és 1990 között töltötte be. Thatcher más belpolitikai rekordokat is beállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert – 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig – 11 évig – folyamatosan a kormányfői poszton.
A radikális gazdaságátalakítási program során mutatott kérlelhetetlensége azonban kikezdte támogatottságát saját politikai hátországában is, és 1990 novemberében végül lemondatták. A miniszterelnöki székben John Major követte, aki 1992-ben még egy választást megnyert a konzervatívoknak.
Az egymás után megnyert választások számát tekintve Tony Blair beérte Thatchert: Blair a fő politikai riválist, a Munkáspártot vezette egymás után háromszor választási győzelemre. Ő azonban tíz év után, 2007-ben távozott tisztségéből.
Az 1925-ben született Margaret Thatcher halálhírének hétfői bejelentése után David Cameron jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök megszakította hivatalos európai körútját. Cameront Madridban érte Thatcher halálhíre. A miniszterelnök Párizsba utazott volna tovább, ahol Francois Hollande francia elnökkel tárgyalt volna, ezt a programot azonban a Downing Street bejelentése szerint törölték, és Cameron még hétfőn hazautazik.
A halálhír után David Cameron nyilatkozatban közölte: Margaret Thatcher elhunytával az ország „egy nagyszerű vezetőt, egy nagyszerű miniszterelnököt és egy nagyszerű britet veszített el”.
A Buckingham-palota – az első számú londoni királyi rezidencia – szóvivője közölte: II. Erzsébet királynő szomorúan értesült egykori miniszterelnöke haláláról. Az uralkodó személyes üzenetben fogja kifejezni együttérzését Margaret Thatcher családjának – tette hozzá az udvar illetékese.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek