2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Szerencsen randevúznak a tárogatósok

A szerencsi Rákóczi-vár ad otthont a 20. Országos Tárogatós Találkozónak a hétvégén. A jeles rendezvény megnyitóján pénteken köszöntőt mondott dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő.

Az eseményen az ország minden pontjáról, sőt határon túlról is érkeztek tárogatósok, akik közül sokan régi barátként üdvözölték egymást, de voltak olyanok is, akik először látogattak el a találkozóra.

Dr. Mengyi Roland sok szeretettel köszöntötte a megjelenteket a Rákócziak földjén. Mint mondta, a kuruc kor emblematikus hangszere mára összefonódott Rákóczi nevével és a zászlaja alatt hadba vonuló szabadságharcosokkal. A tárogatót abban a korban nemcsak hadi jeladóként használták, hanem a katonák szórakoztatására is. „Tudjuk, ha meghalljuk a hangját, ugyan azt szimbolizálja mindannyiunk számára: tisztességet, becsületet, bátorságot, honfiúságot, hazaszeretet”. –hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Emlékeztetett, hogy volt idő, amikor háttérbe szorították ezt a jelképünket, azonban szerencsések lehetünk, hogy vannak olyan művészek, hangszerkészítők, mesterek és tanítványok, akik példát mutatva megpróbálják újra felemelni.

Koncz Ferenc Szerencs polgármestere kiemelte, a tárogató olyan, mint a magyar lélek: göcsörtös, makacs, ő akarja eldönteni, merre megy, azonban ha a művész és hangszere összeszoknak, csodálatos dolgokat tudnak művelni. A legutóbbi találkozó óta elhunyt tárogatósokkal kapcsolatban elmondta, „lehet, hogy nincs pótolhatatlan ember, de vannak, akiknek a hiányát megérezzük. Akik itt vannak, ilyenek.”

A hétvége folyamán több hangversenyt is tartanak a művészek, amelyekről bővebb információ a www.tarogatocenter.hu oldalon elérhető.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…