2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Jobbik: Magyarország biztonságát nem növeli, hanem veszélyezteti a NATO-tagság

A Jobbik Magyarországért Mozgalom élesen elítéli a napokban megtartott walesi NATO-csúcson elfogadott, az Oroszországgal való feszültséget élező döntéseket, melyek súlyosan szembemennek azokkal a lassú enyhülési folyamatokkal, amelyek a minszki tárgyalásokkal és az ukrajnai fegyverszünettel körvonalazódni látszottak.

A Jobbik értetlenségének és felháborodásának ad hangot Orbán Viktor miniszterelnöknek az üggyel kapcsolatos nyilatkozatai okán, azok ugyanis a magyar érdekek szolgálata helyett ismét az agresszív nyugati politika, azon belül is az amerikai geopolitikai célkitűzések kiszolgálását tükrözik, akár hazánk veszélyeztetése árán is. Noha péntek estétől az ukrajnai harcoló felek között tűzszünet lépett életbe, a newporti NATO-csúcson a résztvevők, köztük a magyar kormány is, olyan, a feszültséget ismét kiélező, Oroszországot provokáló lépéseket fogadtak el, mint a Baltikumba és Ukrajnába tervezett NATO-hadgyakorlatok, NATO-erők Közép-Európába telepítése, vagy az offenzív katonai képességek fokozása. A Jobbik emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány rövidlátó és önsorsrontó módon korábban már elvállalta a NATO felkérésének eleget téve a Baltikum légterének magyar repülőgépekkel való védelmét. Ez azt jelenti, hogy az Oroszországgal határos régióban bármilyen provokáció esetén a magyar légierő első számú hadviselő félként kerülne szembe az orosz hadsereggel.

A Jobbik álláspontja szerint Orbán Viktor miniszterelnök súlyos történelmi hibát követ el azzal, amikor a NATO védelmében bízva országunkat egy olyan nagyhatalmi konfliktus részesévé teszi, melynek frontvonala éppen határainknál húzódik. Az Orbán-kormány egy ellentmondásos csapdahelyzetbe lav írozta magát, ugyanis attól a katonai együttműködéstől várja Magyarország védelmének és biztonságának garantálását, amely az amerikai geopolitikai célok előmozdítása érdekében felelőtlen, erőszakos és provokatív politikájával előidézte az ukrán válságot, egyre jobban elmélyíti a konfliktust Oroszországgal, valamint az elmúlt évtizedben már számos kétes katonai „missziójával” rontotta hazánk nemzetközi megítélését, hitelét és ezáltal biztonságát. A magyar történelem tanulsága, hogy a nyugat még egyszer sem védte meg Magyarországot semmilyen konfliktus során, így érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk a kormány álságos érvelését abban a helyzetben, amikor nem hazánk védelmének erősítése, hanem kitettségének növelése zajlik. A Jobbik meggyőződése, hogy a NATO nyíltan oroszellenes politikája egy olyan fordulópontra érkezett, mely immár közvetlen veszélyt jelent Magyarország és a k özép-európai térség számára, hiszen egy olyan geopolitikai konfliktusba visz bele, amely térségünk érdekeivel ellentétes. Ebben a helyzetben a Jobbik felszólítja a magyar kormányt, hogy hagyjon fel a hazánkat veszélybe sodró döntések támogatásával és vegye revízió alá Magyarország tagságát a NATO-ban.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek