2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
SÉTA A VPOP MÚZEUMÁBAN

SÉTA A VPOP MÚZEUMÁBAN

SÉTA A VPOP MÚZEUMÁBANIdén 80 éves a Vám- és Pénzügyőrség múzeuma, amely Budapesten, a Városliget közelében található. Létrehozása Bittermann Béla főfelügyelő nevéhez fűződik. A múzeum 1995 óta működik jelenlegi helyén, a szecessziós stílusú Schiffer villában. …

A ház több pontján visszaköszön a magyar szecesszió jellegzetes anyaga, a Zsolnay kerámia. A kiállítást a földszinti termekben rendezték be, amelyek eredetileg a társas érintkezés helyszínéül szolgáltak. A villa eredeti állapotát leginkább a hall őrizte meg…

A múzeum időrendi sorrendben mutatja be a Vám-és Pénzügyőrség, illetve elődszervezetei történetét. A legkorábbi emlékek a 18.század második feléből, Mária Terézia uralkodása idejéből valók.

 

Gyimesi Lászlóné, előadó

„…a legkorábbi egyenruha az úgynevezett Bach-huszár egyenruha az osztrák császári és királyi pénzügyminisztérium részeként működött a magyar pénzügyőrség, abból a korból való, a jellegzetes kétfejű sassal.”

Külön vitrin mutatja be a fiumei székhelyű Magyar Királyi Tengeri Pénzügyőrség egyenruháit.

Az első teremben látható ruhák rekonstrukciók. …

A második helyiség a két világháború közötti időszakot mutatja be.

„Ezek az egyenruhák, amik ebben a teremben láthatók, már eredetiek. A pénzügyőrség egyenruhája, a vámőrség egyenruhája ill. a lovas pénzügyőrök egyenruhája, a hozzátartozó kellékekkel, valamint a pénzügyminisztériumi főtisztviselői díszruha, ami egy civil öltözet, a pénzügyminisztériumi ülésszakok alkalmával hordták.”

Ebben a teremben láthatóak a lóháton szolgálatot teljesítő pénzügyőrök munkájával kapcsolatos emlékek is. …

A magyar hivatali nyelv változását, fejlődését bizonyítják a korabeli pénzügyőrségi szaklapok és szabályzatok.

A harmadik terem a második világháború végétől napjainkig tekinti át a testület történetét.

A háború utáni politikai változásokat jól érzékeltetik a különböző hivatali táblák és egyenruhák. Egy időre a két testületet is szétválasztották, majd 1964-ben egyesítették újra.

„…1966-tól pedig a jelenlegi elnevezéssel működik Vám és Pénzügyőrség. A ruházat is különböző lett, zöldesszürke egyenruhát hordtak a pénzügyőrök, a vámőrök pedig barna egyenruhát. Kezdetben az orosz vonalvezetés volt a jellemző, majd később a kényelmesebb angol vonalvezetést vezették be.”

Ebben a teremben tekinthető a testület jelképe is.

„A jelenlegi jelképünk a Merkúr bot, ami a béke, igazságosság és a kereskedés szimbóluma. Eredetileg mitológiai jelkép volt, Hermész nevéhez fűződik. A rendszerváltás után testületi jelkép lett, a testület egyesülése után pedig testületi jel.”

Az utolsó vitrinek a ma használatos, különböző alkalmakkor viselt férfi és női egyenruhákat, illetve kitüntetéseket mutatják be. Valamint itt láthatóak a mindennapi szolgálatban használt eszközök is.

Tegyen egy sétát a Vám-és Pénzügyőrség múzeumában és ismerkedjen meg a testület történetével!

-freepress.eu-

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek