2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Miért fontos a mosdó lefolyó tisztítása?

A mosdó lefolyó tisztítása az egyik legfontosabb feladat, ha szeretnénk, hogy a háztartásunkban minden rendben menjen. A lefolyóval meglehetősen sok probléma lehet. Lássuk egy gyakorlott csapat tanácsait, amelyekkel a mosdó lefolyó tisztítása szinte gyerekjáték.

Mi okozhat dugulást a mosdó esetében?

A mosdó ritkán van nagy terhelésnek kitéve. A legtöbben már megtapasztalták, hogy ezek a viszonylag kicsi átmérőjű csövek nagyon keveset bírnak, ezért ma már ritka jelenség, hogy valaki piszkos vizet, darabos dolgokat próbáljon ezen a lefolyón leengedni. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy a fürdőszobai csap eltömődik.

A dugulás több ok miatt is bekövetkezhet. Az egyik legnagyobb problémát a haj jelenti, de sokszor a különböző kozmetikumok maradványai és a fogkrém is makacs lerakódást tud képezni. A szakember szerint sokan meglepődnek, amikor meglátják, mi minden van a lefolyóban: hajcsat, fülpiszkáló, ékszerek, fogkefe is kerül néha a csőbe.

Mit lehet tenni a megelőzésért?

A régebbi, hagyományos csapok esetében rengeteget segít, ha úgynevezett hajfogót használunk. Ez egy kis műanyag, vagy ma már leginkább fém kosár, ami szűrőként funkcionál a lefolyóra illesztve. Felfogja a “darabos” szennyeződéseket, és megmenti a hajcsatokat, nyakláncokat, gyűrűket is attól, hogy a lyukba kerüljenek.

A lefolyót rendszeresen érdemes takarítani is. Már az is sokat segít, ha időnként forró vízzel öblítjük át a járatokat. Ez lemossa a fogkrém- és szappanmaradványokat. A legtöbb szappan és kozmetikum lúgos kémhatású. Egy kevés ecettel vagy súlyosabb esetben sósavval átöblítve ezek maradékát és a vízkövet is fel tudjuk oldani.

Lefolyótisztító kristály vagy folyadék is szinte minden nagyobb háztartási üzletben kapható. Havonta legalább egyszer ezekkel is érdemes átmosni csöveket.

Mit csináljunk, ha már megtörtént a baj?

Ha megvan a baj, a szakember azt tanácsolja, mindenképpen fix áras céget keressünk  pl: duguláselhárítás Budapest. Sokan alacsony árakkal trükköznek, majd a végén hatalmas összegeket kérnek el különböző munkálatokért. Az előre megadott áron dolgozó cégek jóval megbízhatóbbak.

Nem érdemes megvárni azt, amikor már nem folyik le a víz. Észszerű már akkor riadóztatni a szakembert, amikor a dugulás első, általunk már elháríthatatlan jele feltűnik. Ilyenkor általában még a szifon szétbontásával és némi tisztítással megoldható a probléma. Később már nagyon nehéz lehet orvosolni a gondokat.

Ha fordítunk egy kis időt a karbantartásra, és időben kérünk segítséget, ha javítani kell, a mosdó lefolyó dugulása általában alkatrész csere nélkül is megszüntethető. Egy kis odafigyelés több tízezres költségtől kímélhet meg bennünket./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek