2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Melegben fokozottan ügyeljünk az ételek frissen tartására!

Melegben fokozottan ügyeljünk az ételek frissen tartására!

Nyáron gyakrabban kapunk gyomorrontást, súlyosabb esetben ételmérgezést, amelyet az élelmiszerek nem megfelelő tárolása vagy hűtése okoz. Hazánkban a sokszor magas lázzal , hányással és hasmenéssel járó szalmonellózis, a szalmonellabaktérium által okozott fertőző megbetegedés fordul elő legtöbbször.

Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús. Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell az alaposságra figyelni – kezdi dr. Torzsa Péter családorvos. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense hozzáteszi: a nyers tojást tartalmazó ételek és a tojástartalmú édességek – mint például tatár beefsteak, tiramisu, madártej, a házi majonézzel készülő ételek – is okozhatnak szalmonella-fertőzést csakúgy, mint a mosatlan, nyers zöldségek, gyümölcsök. A hagyományos készítésű, olvadó vaníliafagyival is érdemes vigyázni, és fontos alapszabály, hogy ha a fagylalt egyszer már megolvadt, nem szabad újrafagyasztani – figyelmeztet a szakember.

A szalmonellafertőzés tünetei – a magas láz (enyhébb esetben csak hőemelkedés), a hányinger, a hányás, a vizes hasmenés, a köldök körüli hasi fájdalom, a gyengeség, a fáradékonyság – a fertőzés után 1-2 nappal jelentkeznek. A hasmenés többnyire 3-7 napig, a lázas állapot 3-4 napig tart. A betegség lefolyása után az esetek 80 százalékában 4-5 hét után megszűnik a szalmonellabaktérium széklettel való ürítése is, a betegeknek csak 1-2 százaléka válik tartós hordozóvá – magyarázza dr. Torzsa Péter. A családorvos arra is kitért, hogy a baktériumok az élelmiszeren túl leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba, vagy akár a levágott állatok húsán is előfordul. A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, de az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.

A családorvos néhány praktikus tanácsot is ad a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében:

  1.  Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és akkor is, amikor befejeztük a nyersanyagok, főként a húsok előkészítését!
  2.  A megmaradt ételt minél előbb tegyük hűtőbe, mivel szobahőmérsékleten már néhány órányi tárolás hatására is elszaporodnak benne a kórokozók!
  3.  Felhasználás előtt az ételt újra forrósítsuk át, nem elég csak melegíteni!
  4.  A hűtőben mindig különítsük el a nyersanyagokat és a késztermékeket!
  5.  A szalmonellával fertőzött páciens ápolása esetén fontos az alapos kézfertőtlenítés is, a beteg pedig mindenképp kerülje az ételkészítést, nehogy másokat is megfertőzzön!

Dr. Torzsa Péter a kezelésről szólva elmondta, hogy ilyenkor elsődleges a folyadék és elektrolitok pótlása, de kerülni kell az étkezés során a hasi görcsöt kiváltó ételek, italok, például a tej, az alkohol vagy a koffein fogyasztását. Gyermekeknél hasfogók alkalmazása nem ajánlott. Hozzátette, hogy a szalmonellózis legtöbbször otthon kezelhető fertőzés, a beteg az esetek túlnyomó többségében magától is meggyógyul. Enyhe vagy közepesen súlyos esetekben antibiotikum sem szükséges, mindössze az esetek kis százalékában javasolt, például a 65 évnél idősebb vagy az egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél.

Dávid Orsolya

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…