2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
LÉLEGZŐ ANYAGOK

LÉLEGZŐ ANYAGOK

LÉLEGZŐ ANYAGOKGondolták volna, hogy még egy ilyen vadvízi evezős kalandot is meg lehet úszni szárazbőrrel? Vízhatlan ruházatok már rég óta léteznek. De ma már az sem lehetetlen, hogy egy ruha úgy tudjon lélegezni, mint a saját bőrünk.

Az első ilyen lélegző szövetet az amerikai űrhajósok számára a NASA fejlesztette ki. Ez az anyag kívülről nem engedi be a vizet, de ami az újdonság a testünk által termelt párát viszont átereszti magán- Ezáltal öltözékünk egyfajta légzést végez.

Stábunk elvégzett egy kísérletet. A barna szövet, mint láthatják, magába szívja az összes ráöntött vizet.

A lélegző anyag viszont egyetlen csepp vizet sem enged át.

 

Rácz Antalné, könnyűipari szakig. Kermi kft.

„Ennek az anyagnak az a nagyon különleges tulajdonsága, hogy másképp viselkedik az egyik oldala, mint a másik. Ez úgynevezett szendvicsmembrán, ami úgy épül fel, hogy egy nagyon finom pórusszerkezet van. És ez a pórusszerkezet a kifelé menő oldalon más, mint a test felöli oldalon.”

A szövet finom szerkezetén az esőcseppek egyszerűen nem férnek át. Viszont a testből érkező pára annyira kis részecskékből áll, hogy ez már képes átjutni ugyan ezen az anyagon.

A lélegzést és a vízhatlanságot három, különböző tulajdonsággal bíró szövet alkalmazásával érik el. A külvilág felé néző kelme felel azért, hogy az anyag vízhatlan legyen. A köztes membrán réteg szerepe a pára elvezetése a test felől. Ez a membrán a lélegző szövet kulcsa, ami egy a finom szerkezettel bíró műanyag. A harmadik anyagnak már csak védelmi funkciója van.

Ezt az összetett szövetréteget különleges eljárással építik bele a mindennapi ruházatunkba. A lélegző ruhát először összevarrják, de mivel így sérül a vízhatlan felület, utólag ragasztják, vagy hegesztik.

A kész ruhát most nyomáspróbának vetjük alá. Ezzel teszteljük a ruha tartósságát. Egy átlagos szövetnél négyszer nagyobb nyomást bír ki.

 

De mi a különbség egy hagyományos vízálló ruha, és a lélegző között?

 

Varga Árpád, sportruházat fejlesztő

„Ez akkor derül ki a legegyszerűbben, ha egyik kezedre egy nejlonzacskót húzol, a másikra pedig egy lélegző anyagból készült kesztyűt. Néhány másodperc múlva a nejlonzacskóban lévő kezed izzadni fog és a zacskón lecsapódnak a verejtékcseppek.”

A különböző gyártok más és más névvel kínálják a lélegző anyagokból készült cipőket, nadrágokat, kesztyűket, kabátokat. Ezek a ruhák leginkább szélsőséges körülmények között fejtik ki áldásos tevékenységüket.

 

Toldi György, hegymászó

„Sokkal jobb lehetőségeik vannak a mostani hegymászóknak és turistáknak, ugyanis sokkal kényelmesebb és élvezetesebb ez által az a túra, amin részt vesznek. Nem áznak el, nem izzadnak szét, nem fagy rájuk. Nem képződik jégréteg a hátukon, például amikor erős fagyban rá fagy a hideg.”

Leginkább talán mégis azoknak a fiataloknak van szükségük a lélegző ruhákra, akik naphosszat Budapest utcáin kerekeznek. A biciklis futárszolgálat munkatársai naponta áltagosan száz, százhúsz kilométert tesznek meg hóban, esőben és nyári forróságban.

 

Bálint Katalin

„Van olyan kollégám, akiknek nincs ilyen ruhája, és ház széldzsekiben teker. Polár van alatta és tiszta víz. Mintha mosógépből emelnéd ki. És nem izzadság, hanem pára. Szerintem ez iszonyú rossz.”

Az igazán jó öltözék tehát olyan, hogy észre sem vesszünk, ha rajtunk van. Kis túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy kabátunk a bőrünkkel együtt lélegzik.

-freepress-


 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek