2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Kiderült az országos természettudományos vetélkedő döntőseinek névsora

Kiderült az országos természettudományos vetélkedő döntőseinek névsora

Szombaton az ország négy pontján rendezték meg az integrált természettudományos verseny regionális középdöntőit, amit a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és a győri Krúdy Gyula Középiskola indított a középiskolák 9-11 évfolyamos tanulói számára. A versenyen a diákok érdekes, játékos feladatok segítségével oldottak meg különböző természettudományos problémákat. A novemberi döntőn a legjobb 10 csapat mérkőzhet majd meg az értékes nyereményekért. A verseny fődíja egy négynapos erdélyi utazás az első helyezett csapat számára.

Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a nagysikerű integrált természettudományos versenyt a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó) és a győri Krúdy Gyula Középiskola. A verseny célja, hogy a tanulók játékos feladatok megoldásával átélhessék az önálló természettudományos ismeretszerzés és az ismeretek gyakorlati alkalmazásának élményét. Emellett fontos képességeket fejleszthetnek – mint a problémafelismerés, modellalkotás, érvelés –, melyek az élet más területein is alkalmazhatók.

A szombati regionális döntőben, melyet 4 városban, 5 különböző helyszínen (Budapest, Győr, Nyíregyháza, Veszprém) tartottak, 50 csapat mérhette össze tudását és kreativitását, hogy végül kiderüljön, melyik az a 10 csapat – régiónként kettő – , amely a döntőbe kerülhet. A végső megmérettetésre november 23-án, a győri Krúdy Gyula Középiskolában kerül majd sor. A regionális középdöntő során a diákokra változatos írásbeli és szóbeli feladatok vártak, amelyek segítségével tudásuk mellett azt is bizonyították, mennyire gyorsak, kreatívak és mennyire képesek csapatban dolgozni.

A belépő a középdöntőre egy látványos feladat volt. Működő modellt kellett készíteniük a csapatoknak egy természeti jelenség bemutatására. A feladathoz a tanulók csak a környezetükben található egyszerű eszközöket hsználhattak fel, a projektet pedig egy plakáttal is illusztrálniuk kellett. Az egyik döntőbe jutott csapat a verseny részvevőiből „gombolta össze” a modelljét, ami az altruizmust volt hivatott bemutatni. A versenytársakból 8 fős csoportokat alakítottak ki, a diákok az instrukciókat követve minkét kezüket ökölbe szorították, egyik tenyerük egy gombot rejtett. Az így „összeállított” modellel a csapat ismertette a játékszabályokat és a pontozási rendszert, majd a játék elindításával működésbe hozta a modellt, ami jól működött: a csoportokban megfigyelhető volt az altruizmus (azaz, hogy az egy populáción belüli egyed akár saját kárán is segíti egy fajtársát).

Egy másik csapat a Brown-mozgás modellezésére vállalkozott. Egy szétszerelt hangszóró vízszintesen elhelyezett membránjára kis műanyag tálkát erősítettek, amelybe kétféle méretű és színű golyócskák kerültek. A hangszóró rezgését számítógéppel szabályozva modellezhetővé vált a Brown-mozgás (= a folyadékokban, gázokban lebegő részecskék rendezetlen mozgása, amelyet e részecskéknek és a folyadék, illetve gáz hőmozgást végző molekuláinak ütközései hoznak létre). A modellhez készített tartalmában és kivitelében is magas színvonalú plakáton többek között a működő modellről fotózott pillanatfelvételeket, a jelenség magyarázatát, felhasználási területeit, valamint további modellötleteiket helyezték el.

A döntőbe jutott csapatok:

Az iskola neve

Helység

Csapat neve

Mentor tanár neve

Budapesti Fazekas Mihály  Általános Iskola és Gimnázium

Budapest

Rolex

Dr. Müllner Erzsébet

Földes Ferenc Gimnázium

Miskolc

Földes

Szentesi Csilla

Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium Egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon

Gödöllő

Citromlepke

Kerényi Zoltán, Szakmányné Rákóczi Melinda

Jedlik Ányos Gimnázium

Budapest

Green Peace

Elekné Becz Beatrix

Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola

Kaposvár

Triviális

Rangits Gábor, Csatlós László, Rohánné Pintér Mária, Kovács Csongorné Domokos Éva

Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Nyíregyháza

Cunami

Horváth Edit

Révai Miklós Gimnázium

Győr

Hasizom

Dr. Degovics Andrásné

Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium és Kollégium

Sopron

Szervezők

Stippingerné Frits Gabriella

Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola

Budapest

10

Hodula Andrea

Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

Zalaegerszeg

Rozsomákok

Tölgyesné Kovács Katalin

Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.)

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. (NTK) a Sanoma Learning csoporthoz tartozó NTK Oktatási Holding Zrt. tulajdonában van. A több mint 60 éves NTK Magyarország vezető tankönyvkiadója, mely kiváló minőségű, modern, a XXI. századi igényeknek megfelelő tananyagokat készít az általános és a középiskolai diákok és tanárok, valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók részére. Az NTK több mint 2500 féle tankönyvet és számos oktatást segítő eszközt ad ki. Az NTK a nemzetiségi és speciális nevelési igényű tanulók számára is széles palettájú kínálattal rendelkezik.
www.ntk.hu | www.facebook.com/NemzedekekTudasa |www.youtube.com/NemzedekekTudasaTK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek