2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Két magyar világörökségi helyszínről hozott döntést a Világörökség Bizottság

Két magyar világörökségi helyszínről hozott döntést a Világörökség Bizottság

Az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB) 2011. június 19. és 29. között tartja 35. ülésszakát Párizsban, amelyen  135 – köztük két magyarországi – helyszín megőrzési állapotjelentését értékelve hozott döntést. A Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, illetve a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszínről 2011. január 31-i határidővel kellett Magyarországnak megőrzési állapotjelentést benyújtania a Világörökség Központhoz. A Világörökségi Bizottság megvizsgálta a dokumentumokban foglaltakat, s ennek alapján hozta meg döntéseit.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB) 2011. június 19. és 29. között tartja 35. ülésszakát Párizsban. Az ülés során a VÖB egyebek között felülvizsgálja a Veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján szereplő helyszínek (jelenleg 34) megőrzési állapotát, ellenőrzi a Világörökségi Listán szereplő helyszínek megőrzési állapotát és áttekinti a Részes Államok által megküldött megőrzési állapotjelentéseket, valamint dönt új helyszínek felvételéről a Világörökségi Listára. A Bizottság elé ebben az évben 10 természeti, 24 kulturális és 3 vegyes kategóriájú helyszínt terjesztettek elő felvételre. A Bizottság foglalkozik továbbá stratégiai jellegű kérdésekkel is, többek között a jövőre 40 éve elfogadott Világörökség Egyezmény további alkalmazásának stratégiájával.
A 35. ülésszakon 135 – köztük két magyarországi – helyszín megőrzési állapotjelentését értékelve hozott döntést a Bizottság. A Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, illetve a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszínről 2011. január 31-i határidővel kellett Magyarországnak megőrzési állapotjelentést benyújtania a Világörökség Központhoz. A Világörökségi Bizottság megvizsgálta a dokumentumokban foglaltakat, s ennek alapján hozta meg döntéseit.
A Világörökség Bizottság a Tokaj történelmi borvidék kultúrtájjal kapcsolatban elfogadta az állapotjelentést, tudomásul vette, hogy a világörökségi védőzónában, Szerencs város határában a nagy kapacitású szalmatüzelésű erőmű építési munkálatait leállították. S kéri, hogy minden, rendelkezésére álló eszközt ragadjon meg a Részes Állam annak érdekében, hogy megakadályozza a munkálatok újraindulását.
A VÖB döntése megállapítja, hogy a helyszínnek Világörökségi Listára felvétele idején elfogadott térképei nem jelöltek bányák vagy kőfejtők miatt kivett részeket a felterjesztett területen, és ezért úgy tekinti, hogy minden, a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj területére tervezett vagy már meglévő bánya és kőfejtő a világörökségi helyszín lehatárolásán belül helyezkedik el. Így felhívja a figyelmet a Világörökség Bizottság egyértelmű álláspontjára, mely szerint ásványi nyersanyag kutatása és kitermelése nem egyeztethető össze a világörökségi státusszal – összhangban a Nemzetközi Bányászati és Fémipari Tanács (ICMM) stratégiai vállalásával, amely szerint világörökségi helyszínen ilyen (bányászati) tevékenységet nem végeznek. A VÖB súlyos aggodalmát fejezi ki a Szegi település közelében, a világörökségi helyszínen belül létesíteni tervezett andezitbányával kapcsolatban, és arra biztatja a Részes Államot, Magyarországot, hogy ne adjon engedélyt a tervezett bánya létesítéséhez. Ezzel kapcsolatban kéri a Részes Államot, hogy készítsen felmérést a világörökségi helyszínen működő különböző hagyományos és kereskedelmi kőfejtők és bányák a helyszín kiemelkedő egyetemes értékére gyakorolt hatásáról, és azt 2013. február 1-ig küldje meg a Világörökség Központnak. Felhívja végül a figyelmet a védőövezet pontos határainak átgondolására, valamint folyamatos tájékoztatást kér a helyszínt és annak védőövezetét érintő tervezett útépítésekről, ill. útszélesítésekről.
A VÖB tudomásul vette, hogy a Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszín védőzónájában, az úgynevezett „Régi pesti zsidónegyedben” csökkent a bontási engedélyek száma; megköszönte a Részes Állam tájékoztatását a „Kultúra Utcája” elnevezésű projekt alakulásáról, amely a környék fenntartható fejlesztésének modellértékű példája kíván lenni.
Ugyanakkor súlyos aggodalmát fejezte ki a világörökségi helyszín védőzónájában tervezett Bécsi utcai fejlesztéssel kapcsolatban, amelyről az állapotjelentésből tájékozódott, és arra biztatja a Részes Államot, hogy minden szükséges eszközt alkalmazzon ennek a bontásnak a megakadályozására. Egyben folyamatos tájékoztatást kér a Bécsi utcával és a Hősök terével kapcsolatos tervezett fejlesztések alakulásáról. Üdvözli, hogy megszületett az elvi nemzeti döntés arról, hogy a Margitsziget tartozzék a világörökségi védőzónába. A VÖB kéri Magyarországot, hogy 2013-ban a 37. ülésszakot megelőzően hívjon meg egy UNESCO—ICOMOS szakértői missziót annak felmérésére, milyen előrehaladást sikerült elérni a Világörökség Bizottság által hozott döntések végrehajtásában.
Magyarországnak a Bizottság döntésének megfelelően mindkét helyszínről 2013. február 1-ig újabb, naprakész jelentést kell benyújtania a Világörökség Központnak a helyszínek megőrzési állapotáról – egyben tájékoztatást adva e két mostani döntés végrehajtásáról is –, hogy azokat a Világörökség Bizottság 37. ülésszakán, 2013-ban megvizsgálhassa.
A VÖB mindkét döntésében üdvözli a világörökségről szóló törvény megalkotását, hiszen a törvény fokozottabb védelmet és a hatékonyabb kezelést tesz lehetővé a magyarországi világörökségi helyszínek számára, valamint megállapítja, hogy az új törvény a Tokaj-hegyaljai kultúrtáj ügyében hazánkban járt tanácsadó misszió számos ajánlására is tartalmazza a megoldás lehetőségét.
Forrás:vilagorokseg.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek