2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Így ismerheted fel a csaló netes oldalakat

Az utóbbi bő egy évben minden eddiginél gyorsabb tempóban fejlődött a digitalizáció. Aki teheti, távmunkában dolgozik az asztali gépéről vagy laptopról, a gyerekek és a tanárok pedig egyre jobban megbarátkoznak azzal, hogy az oktatás is online zajlik. A nagyszülők jelentős százaléka a fizikális ölelés és puszi helyett egyre jobban kezd hozzászokni, hogy emojikkal fejezze ki kisunokái iránti érzelmeit.

A digitalizáció felgyorsulásával párhuzamosan azonban az álhírek száma is igencsak megszaporodott az utóbbi hónapokban, pedig korábban sem volt belőlük éppenséggel kevés. Honnan lehet tudni, hogy egy netes oldal valós információkat vagy csak kattintásvadász féligazságokat, netán teljes átveréseket tartalmaz?

Ebben segít a webfejlesztésre szakosodott Integral Vision csapata néhány hasznos tippel.

A weboldal tartalma


A semmitmondó címek, amik valamilyen kirívóan érzelemfelkeltő szót tartalmaznak, rögtön gyanakodással kell, hogy eltöltsenek. Ha szinte minden címben a döbbenet, sokkoló, hihetetlen szavak és szinonimáik szerepelnek, akkor ez a honlap alighanem csak arra utazik, hogy minél több kattintást és reklámbevételt generáljanak. Az, hogy az általuk közölt információk igazak-e, sokadrangú tényező számukra.

A cím mellett maga a szöveg is árulkodó. Ha oda nem illő szavakkal, értelmetlen szórenddel találkozol, akkor könnyen lehet, hogy egy automatikus fordító segítségével készült cikkel van dolgod. Mondani sem kell, ezek milyen minőséget képviselnek és mennyire megbízható forrásnak számítanak.

Érdemes azt is megvizsgálnod, hogy megjelölték-e egyértelműen a szerzőt? Meg lehet tudni, ki ő és milyen cikkeket írt korábban? A forrásmegjelölés szintén része kell, hogy legyen egy valamire való cikknek.

A reklámok mennyisége és minősége


A hírportálok, online magazinok többségén vannak reklámok, de nem mindegy, mennyi és milyen. Egy magára valamit adó oldal biztosan nem úgy helyezi el őket, hogy olvashatatlan legyen tőle a weboldal tartalma. Riasztó jel, ha minden bekezdés után egy villogó banner jelenik meg.

A hirdetések tartalmát is érdemes szemügyre venni. Ha undort keltő reklámok hada lepi el az oldalt, akkor ideje mielőbb elhagynod azt.

A weboldal stílusa, kinézete


Ízlésesek a színek? Mobilról is jól átlátható a weboldal? Vagy esetleg oda nem illő gifek villognak minden harmadik sor után? Érdemes ilyen szemszögből is megvizsgálni a dolgokat. Ha a honlap nem kellően letisztult, és a kilencvenes évek dizájnját idézi, akkor alighanem még arra sem szán pénzt az üzemeltetője, hogy megfizessen egy webfejlesztőt. Félő, hogy ha már a kinézetre sem ad valaki, akkor a tartalommal szemben milyen elvárásai vannak.

Érdemes néhány hivatkozást is lekattintani. Valós oldalra mutatnak vagy egy 404-es hibaüzenetre vezetnek? Ha ez utóbbi a helyzet, akkor aligha tartja karban bárki, így az információk frissessége is erősen megkérdőjelezhető./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek