2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Elmúlt egy év a Holdam udvarban – mit hoz a jövő?

Elmúlt egy év a Holdam udvarban – mit hoz a jövő?

A miskolci Holdam Egyesület 2012 szeptembere és 2013 augusztusa között a családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítését célzó Európai Uniós pályázaton nyert összegből biztosított ingyenes programokat miskolci és környékbeli várandósok, anyukák, gyermekek, illetve családjaik számára.

A TÁMOP 5.5.1 projekt révén az Egyesület célkitűzése az volt, hogy javítsuk a társadalom családhoz, gyermekekhez, gyermekvállaláshoz való viszonyát, valamint ennek révén módosuljanak a családi élettel kapcsolatos negatív attitűdök. Célunk volt továbbá az is, hogy támogató közösségi életünkkel ösztönözzük, segítsük a gyermekvállalási kedv, a családalapítási hajlandóság növekedését.

 Az elmúlt egy évben klubokkal, tréningekkel, családi közösségi rendezvényekkel vártuk az érdeklődőket a Holdam udvarban. Hetente szerveztünk baba-mama klubokat, és havi rendszerességgel foglalkoztunk a szoptatás, a babahordozás, a családi egészség, a nevelés, illetve az önkéntesség kérdéseivel. A családi élet és a munkahelyi megfelelés összeegyeztetésének segítésére havonta Család és Hivatás Klubokat, a munkahelykeresést segítő egyéni tanácsadást, valamint pályaorientációs, munkaerő-piaci reintegrációs tréninget tartottunk GYED-en, GYES-en lévő édesanyák számára. Emellett a családbarát üzleti piknikek segítségével kapcsolatot teremtettünk a munkáltatói oldallal, illetve Miskolc város önkormányzatával, melynek eredményeképpen együttműködési megállapodást kötöttünk a családok támogatása, a segítő közösségek alakítása és a gyermekszületések számának növelése céljából. 2013 áprilisában a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetével közösen szerveztük meg második alkalommal Család és Hivatás Konferenciánkat „Apák a pályán!” címmel. Családi közösségi rendezvényeinkkel sikeresen szólítottuk meg a helyi családokat, erősíteni tudtuk a közösségi szemléletet, illetve szórakoztattuk, információval láttuk el őket. Ott voltunk minden jelentősebb városi, vagy regionális rendezvényen – a Mobilitás Héten, a Kocsonya Fesztiválon, Miskolc Város Napján, illetve kapcsolódtunk országos kezdeményezésekhez is, például a Születés Hete rendezvényeihez.

 

Az általunk szervezett programokon összesen 1657 fő vett részt. A projekt segítségével 46 előadás, illetve tanácsadási alkalom, 15 családi közösségi rendezvény, valamint 13 családi közösségi tréning valósulhatott meg. Szintén a pályázatnak köszönhetően megújulhatott a Holdam Egyesület honlapja, elkészült az Esélyegyenlőségi és a Fenntarthatósági tervünk, valamint 5 fő számára 12 hónapig tudtunk munkát biztosítani.

 

Az Európai Uniós projektben megvalósuló programok egyértelműen hozzájárultak az egyesület ismertségéhez, amely lehetővé tette, hogy a korábbiaknál több gyermekével otthon lévő édesanyához jussunk el, és programjainkkal aktivizáljuk őket. Klubjainkon és rendezvényeinken új közösségek szerveződtek – Holdam baba-mama klub, Holdam Kötődő nevelés klub, Holdam Önkéntes Anyák Klubja, barátságok szövődtek, amelyek előmozdítják a családok lelki jólétét, egyensúlyát, boldogságát.

 

A jövőben tovább folytatjuk eddigi tevékenységeinket, amelyeknél figyelembe vesszük a hozzánk betérő anyukák által megfogalmazott igényeket. Részt veszünk a városi rendezvényeken – például az idei Mobilitás Héten, illetve a Holdam udvarban saját klubfoglalkozásokkal, rendezvényekkel színesítjük a miskolci és környékbeli várandósok, anyukák, gyermekeik és családjaik programlehetőségeit. Az udvar szeptemberben felújítás alatt áll, ám októbertől újabb egészségre nevelő programokkal, játszóházzal és ideiglenes gyermekfelügyelettel várjuk az anyukákat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek