2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Domokos László: a digitalizáció versenyképességi kérdés

Domokos László: a digitalizáció versenyképességi kérdés

„Az állami szféra szervezeteinek elemi érdeke, hogy alkalmazkodni tudjanak az őket körülvevő világ folyamatosan változó elvárásaihoz” – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Miskolcon, a 32. Digitális Jólét Fórumon. Az ÁSZ elnöke rámutatott: a digitalizáció, az informatikai rendszerek megváltozása össztársadalmi stratégiai ügy, a versenyképesség záloga egyben előnyszerzési potenciál is.


Torma András, a Miskolci Egyetem rektora nyitotta meg a Digitális Jólét Program és a Miskolci Egyetem közös szervezésében megvalósult 32. Digitális Jólét Fórumot, amelynek napirendjén az Állami ellenőrzés és digitalizáció szerepelt.

Az eseményen előadást tartott Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is, aki Edward de Bono pszichológust, írót és tanácsadót idézve rámutatott: „Kreativitás nélkül nem volna fejlődés, és az örökkévalóságig ugyanazokat a terveket ismételgetnénk.” Az ÁSZ elnöke kiemelte: a kreativitás és a digitalizáció egymást indukálja, erősíti, új kihívások elé állítva az államot és annak szervezeteit.

Domokos László aláhúzta: a digitalizáció, az informatikai rendszerek megváltozása össztársadalmi stratégiai ügy, a versenyképesség záloga egyben előnyszerzési potenciál. Mint mondta: mind a gazdasági, mind pedig az állami szféra szervezeteinek elemi érdeke, hogy alkalmazkodni tudjanak az őket körülvevő világ folyamatosan változó elvárásaihoz.

Előadásában rámutatott: az Állami Számvevőszék folyamatosan halad és próbál változtatásokat elérni azért, hogy az informatikai eszközök, rendszerek, folyamatok megjelenjenek a szervezet életében. Mint mondta: az ÁSZ nemcsak használja az informatikai alapú eszközöket és rendszereket, hanem egyfajta mintaintézményként törekszik arra, hogy kihasználja a digitalizációban rejlő lehetőségeket.

Domokos László összefoglalta: az Állami Számvevőszéknél az elmúlt évek során minden változás digitális kritériumrendszeren keresztül történik, mint például az elektronikus adatbekérő rendszer megújítása, amely nem csak az ellenőrzöttek munkáját, de az Állami Számvevőszék munkáját is leegyszerűsíti, átláthatóbbá teszi, és még hatékonyabban biztosítja a függetlenség kritériumát – világított rá az ÁSZ elnöke.

Előadása végén hangsúlyozta: fontosnak tartom, hogy ezeket a változásokat nem csak hagyni kell megtörténni, hanem menedzselni is kell, mivel enélkül a környezeti kihívásokra adott válaszaink nem lesznek tudatosak. A digitalizáció új lehetőséget kínál a változásra, ezért muszáj, hogy ezt egy stratégiai válaszadó képességnek és a fejlődés fontos lépcsőjének tekintsük – zárta miskolci előadását Domokos László.

Horváth Bálint

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek