2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Divatékszer matyó módra

A matyó motívumkincsből táplálkozó ékszer-kollekciót hoztak létre a mezőkövesdi Matyó Népművészeti Egyesület berkein belül. A textilből készült fülbevalókat, nyakláncokat, karkötőket és díszöveket hivatalosan a Matyó Húsvét keretében mutatják be.

Az elmúlt hetekben megrendezett MÉRTÉK Kör résztvevői elsőként kaphattak ízelítőt az úgynevezett 100 rózsa divatékszer kollekcióból. Az ékszereket Ék Erzsébet divattervező, designer álmodta meg, a Matyó Népművészeti Egyesület pedig a részleteket dolgozta ki, így a megszületett kiegészítők a tervező és az Egyesület közös terméke, amelyet rövidesen szabadalmaztatni is fognak.
A kollekció fülbevalót, nyakláncot, karkötőt, valamint díszövet foglal magába, amelyek a matyó motívumkincsből táplálkozik.
Természetesen a matyóra jellemző motívumokat, virágmintákat használják fel az ékszerek készítésekor, tervezésekor. A kiegészítőknél leginkább hagyományos színkombinációkkal dolgoznak, tehát a piros dominál, de a zöld, a meggyszín, és a kék szín is fellelhető lesz az ékszereken. Azonban a mai kor emberének igényét ismerve pasztellszínekben is készítünk matyó ékszereket. Ha ezt történelmileg visszavezetjük, akkor elmondhatjuk, hogy a ’20-as, ’30-as években, az akkori lakástextíliák körében az ún. polgári ízlést kiszolgáló terítők, matyó falvédők léteztek ezekben a színekben.
A 100 rózsa divatékszer-kollekció darabjait a Matyó Népművészeti Egyesület, illetve annak berkein belül működő varróműhely tagjai készítik természetesen kézi hímzéssel. A bizsukat, kiegészítőket hivatalosan a Matyó Húsvét keretében mutatják be a nagyközönségnek. Szintén a húsvéti rendezvényen nyílik először lehetőség a szabadalmaztatott kiegészítők megvásárlására, de a későbbiekben a Matyó Múzeumban található Népművészeti Boltban is kaphatóak lesznek a mai kor viseletébe is beilleszthető, a matyó örökségünket szimbolizáló ékszerek.
M. Zs.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ünnepi Könyvhét
Egy tűt nem lehetett volna leejteni ma az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten a Vörösmarty téren. Több száz kiadó, több ezer ember, több tízezer könyv bi…

További cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …