2024. 05. 5. vasárnap

Györgyi
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Cadillac: Merj különbözni!

A Cadillac Múzeumban jártunk Keszthelyen

Szerencsénk van. Ahogy belépünk a mára már meglehetősen nagyhírű keszthelyi Cadillac Múzeum udvarára, rögvest Garamvölgyi Gyula tulajdonossal és kedves feleségével találkozunk. Mint megtudjuk a Cadillac most 112 éves, – a Múzeum tulajdonosa is most ünnepelte 70. születésnapját – s az autó szerelmesei, a klub tagjai, éppen egy öt napos őrségi túráról érkeznek ide.

A múzeum családi vállalkozás, a „lehetőséget” a helyet, a fő vállalkozásunk karcsúsítása hozta – mondja a tulajdonos – Nagyapától Unokáig mindenki besegít a működtetésbe.  A szerelem a Cadillac iránt, sokkal korábban indult, mint a múzeum ötlete.  Vettem a feleségemnek egy 1965-ös modellt, mert mi is akkor házasodtunk össze, / fotónkon e mellett áll a Garamvölgyi házaspár/ ez bizony olyan állapotban volt, hogy Katalin elsírta magát, amikor meglátta, és azt mondta, ebből sohasem lesz autó. Két évbe telt, amíg rendbe tettem, – persze nem egyedül, mert hiába vagyok gépészmérnök, ha nincsenek mellettem hozzáértő emberek, akkor még ma is az elsőt bütykölöm – akkorra már ott volt a következő, ami kicsit jobb állapotban volt. Mára 12 van, s két évvel ezelőtt sikerült megnyitnunk a Múzeumot.

Amikor Katalin asszonytól azt kérdeztem, hogy hogyan viseli el egy asszony, hogy a férjét ilyen hobbival áldotta meg a sors? Mosolyogva így válaszol: Ez közös hobbi, bár én az autók műszaki helyrehozásában nem tudok segíteni, de boldogan vezetem a tárlatokat, és kísérem el a páromat a találkozókra.

Azt már Márktól, az unokától tudjuk, – aki értő módon kíséri végig a látogatókat – hogy az itt lévő Cadillac autók mindegyike működőképes,  s a Nagypapa a legöregebb – 91 éves – modellel, is elindul néha, amelynek bizony, még igazi faküllős kerekei vannak , és egyedül nem lehet közlekedni vele, mert a hátsó ülésen ülő utas az élő irányjelző.

Az első autót 1902-ben gyártotta az amerikai Cadillac gyár, abban az évben mindössze három darab készült belőle. Sajnos ma már ebből egy sem látható a világon. A cég, mindig alapos piackutatás után gyártotta le az éves modellszámát. A Cadillac a legrégebbi még is most is működő autómárka.

Orosz B. Erika
Fotó: Orosz László

További képek a galériában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek