2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Az édesanyák adják a társadalom szociális ragasztóanyagát

Az édesanyák adják a társadalom szociális ragasztóanyagát

Az Európai Unióból 14 partnerszervezet fogott össze azért, hogy erősítse az alulról szerveződő női hálózatokat nemzeti és nemzetközi szinteken egyaránt.
11 országban az anyaközpontok támogató struktúráit fejlesztő projekt indult november elején Stuttgartban. Isabel Frezer, Stuttgart város polgármestere köszöntötte országukban a közösségi női vezetőként működő nemzetközi résztvevőket és fogalmazta meg az anyák szerepvállalásáról alkotott véleményét, miszerint „az édesanyák adják a társadalom szociális ragasztóanyagát”.

A miskolci Holdam Egyesület egyedüli magyarországi résztvevőként volt jelen a Grundtvig Tanulási Kapcsolatok program keretében zajló találkozón, olyan hasonló szervezetekkel együtt, akik önsegítő közösségi helyeket (anyaközpontokat vagy más néven szülő-gyermek központokat) működtetnek édesanyák és családok számára.

Az anyaközpontok elsősorban részvételi és aktív önkéntes alapon szerveződnek, ahol a helyi édesanyák nyilvános, bárki által hozzáférhető helyen „köztéri nappalit” teremtenek maguk számára. E közösségi helyeken lehetőség nyílik az anyák, gyermekeik és családjaik számára többszintű, átfogó támogatás biztosítására. Az egyes országokban (Szlovákia, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Bulgária, Csehország, Lichtenstein, Törökország, Ausztria, Magyarország) saját nemzeti karakterisztikájú központok működnek, de az alapelvek és a szervezési szempontok mindenhol azonosak, vagyis a cél egy mindenki számára elérhető, támogató, biztonságot nyújtó közösség és nyitott családbarát közösségi tér létrehozása.

Az anyaközpontokat tömörítő nemzetközi hálózat, a mine kezdeményezte a közös projekt elindítását, mellyel az édesanyák társadalmi szerepét, véleményformáló erejét, összefogásait, és országok közötti tapasztalatcseréjét szeretné fejleszteni. A mine jelenleg 22 ország több, mint 1000 anyaközpontjának együttműködését segíti elő. A hálózatnak Magyarország is tagja, ahol nemrégiben kezdődött meg a hasonló női közösségi helyeket működtető országos civil hálózat formálódásnak folyamata.

A november elején indult, a Támogató struktúrákat fejlesztő anyaközpontjaink az aktív önkéntesek bevonására elnevezésű projekt két évig tart majd, melynek keretében 184 külföldi látogatás valósul meg. Magyarországról minimum 12-en utaznak Németországba, Ausztriába, Bulgáriába, Lengyelországba, Hollandiába, Csehországba, valamint Szlovákiába, hogy tapasztalatot szerezzenek más országok anyaközpontjainak működéséről, megismerjék az ott élő édesanyák helyzetét és társadalmi tevékenységét, s nem utolsósorban azért, hogy az aktív önkéntes szerepvállalásukban alkalmazható női vezetői kompetenciáik erősödjenek. A miskolci Holdam udvar Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Szlovákiából és Hollandiából is fogad majd vendégeket 2012-13-ban: a helyi szülők és kisgyermekes családok így nemzetközi szinten is megismertethetik önkéntes munkájukat, bemutathatják közös víziójukat, közösen elért eredményeiket, s párbeszédet folytathatnak a fejlesztendő kérdéseikről, megoldandó problémákról.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ha lemaradtál vagy kimaradtál
Bizonyára sokan vannak azok, akik a február 15-i megadott határidőig nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, most mégis úgy döntenek, hogy szeptem…

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…