2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Anno 2011 – ez történt februárban Kazincbarcikán

Anno 2011 – ez történt februárban Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév második hónapjában történtek.

 

Februárban megkezdődtek Kazincbarcika Felső-barcikai településrészének felszíni csapadékvíz elvezetési munkálatai. Az önkormányzat évek óta dolgozott a vizesedési probléma megoldásán, majd egy sikeresen pályázatnak köszönhetően a projekt 2011 elején végre zöld utat kapott.

„Forgácsok” címmel egy különleges tárlat nyitotta meg kapuit február 10-én Kazincbarcikán. Különleges azért, mert nem egy, hanem két helyen voltak láthatóak az alkotások. S különleges volt azért is, mert maga az alkotó – a 65. születésnapját ünneplő Mezey István – olyan művész, aki rajzolni és festeni sokkal jobban szeret, mint kiállítani, így a városban is csupán 5 évente láthatóak alkotásai.

Országos sportsikerek

Februárban két országos diákolimpiai döntő házigazdája is volt a Nemzeti Sportváros, ezek végén nemcsak a rendezők, de a hazai színekben versenyzők is jelest kaptak. Először a 3-4. korcsoportos, majd a hónap végén az 5-6. korcsoportos lábtenisz DO döntőt rendezték meg Kazincbarcikán; a borsodi sportolók 1 ezüst és 3 bronzérmet, továbbá 19 helyezést értek el. A barcikai mérleg is fényesre sikeredett: 1 ezüst, 2 bronzérem, 4 negyedik, 5 ötödik és 1 hatodik helyet szereztek a hazai lábteniszező fiúk és lányok.

A III. Szitka Béla Kispályás Labdarúgó Emléktorna is februárban ért véget. A rangos viadalon 9 játéknapon 5 kategóriában közel 60 csapat 232 mérkőzést játszott és a statisztikák szerint 1 703 gólt rúgott.

Februárban díjazták a „Legyen az ünnep még szebb” elnevezésű városszépítő verseny legjobbjait, és egy 4 tagú dimitrovgrádi delegáció is látogatást tett a városban.

Sikeres város rehabilitációs program

Még 2010 szeptemberében kezdődött el Kazincbarcikán az Újkazinci városrész szociális rehabilitációs programja. A Veres Péter-Mikszáth Kálmán úti akcióterület egy sikeres Európai Uniós pályázat kapcsán újulhat meg. A nagyberuházás több elemből áll; egyrészt a lakófunkcióval rendelkező panelépületek korszerűsítéséből, másrészt a területen található intézmények – bölcsőde, orvosi rendelő és kisvállalkozói elemként a gyógyszertár – felújításából. Emellett a közterületek is megszépülnek, a térburkolatok, sétányok, zöldterületek új „ruhába bújnak” és végül az akcióterületen található játszótér megújítása, valamint egy új közösségi helyiség kialakítása teszi komplexé a városrész rehabilitációját. A projekthez kapcsolódva a Veres-Mikszáth területen található távhővezeték cseréje már 2010-ben megvalósult, mint ahogy bölcsődéhez kapcsolódó bővítmény építése is ekkor kezdődött el. A város rehabilitációs program 800 millió forintba kerül, ehhez a város pályázati úton félmilliárdot nyert, a fennmaradó 300 millió forintot pedig a kazincbarcikai önkormányzat és a felújításra kerülő társasházak közösen állják.

Képforrás: O Pont fotó: Pálinkó Gábor

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek