2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A tokajiak versenye Tokajban

„Egy nagyon hosszú útnak egyik fontos állomásán vagyunk” – méltatta dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő  a pénteken megrendezett Tokaji Borvidék XVIII. Borverseny  jelentőségét.

Az idei versenynek a borvidék névadó települése, a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ adott otthont.  Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának az elnöke, mint házigazda köszöntötte a vendégeket és felkérte dr. Mengyi Rolandot a beszédének a megtartására.

A közgyűlés elnöke Tokaj-Hegyalja jelentőségét méltatva kiemelte a borvidék fejlesztése érdekében a politika, az önkormányzatok a szakma és a gazdaság közt létrejött példaértékű szövetséget, együttműködést, amely hosszú távra  megalapozhatja a régió fejlődését. Emlékeztetett rá, hogy a kabinet kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánította a borvidéket. A most kezdődő uniós fejlesztési ciklusban mintegy 100 milliárd forintot kívánnak fordítani a régió komplex területfejlesztésére. „Ilyen példaértékű fejlesztés nagyon kevés van.

Nem, hogy Magyarországon, hanem Európában is”- értékelte a történteket dr. Mengyi Roland. Kitért a hegyközségi tanács, mint szakmai szervezet minőséggel kapcsolatos intézkedéseire. Természetesen ebben az ágazatban sem egyezik mindig mindenben az érintettek érdeke, véleménye. A lényeg, hogy a konfliktusokat közösen tudják rendezni. A legnagyobb integrátornál felmerült problémára utalva kijelentette, hogy „közös céljaink érdekében megnyugtatóan meg fog oldódni.”

Áttérve a borversenyre dr. Mengyi Roland kiemelte, hogy a tradíció ápolása mellett a minőség felé elmozdulás legfontosabb jele. Jó munkát, biztos kezű döntést kívánt a nemzetközi zsűrinek, amire szükségük is volt, hiszen a versenyre 125 bort neveztek be a termelők. Az eredményt a tokaji borfesztivál keretében hirdetik majd ki.  A versenyen részt vett Májer János, Tokaj polgármestere is, aki elmondta, hogy reményei szerint a tokaji borászoknak is jut aranyérem , de mindenki sikerének egyformán örül, mert egységben kell szemlélni a borvidéket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek