2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • A lillafüredi kisvasút lillafüredi szárnyvonala

A lillafüredi kisvasút lillafüredi szárnyvonala

A lillafüredi erdei kisvasútnak volt egy rövid kiágazása Lillafüreden, amelyiken már évtizedek óta nincs közlekedés, de a pálya illetve annak a helye, itt-ott még megtalálható.

Ahogy kibújik Lillafüred állomás előtt a kisvasút az alagútból, rögtön elágazik a pálya az egykori Kerehegy nevű végállomás felé. Ezen a szakaszon a II. világháború előtt még menetrend szerinti forgalom volt. Az egy kilométer hosszú szárnyvonalat 4-7 perc alatt járták be a szerelvények A szárnyvonal vonatai csatlakoztak a Miskolc – garadnai fővonalhoz. A szárnyvonal téli forgalmát növelte az 1930-as években a Kerekhegynél emelt síugrósánc is. Ebben az időben a gőzvontatású kisvasút díjtétele olcsóbb volt a dízelnél. Az előbbin Miskolctól Lillafüredig 70 fillér, az utóbbi meg 90 fillér volt a viteldíj, összehasonlításul akkoriban egy Miskolc központja és a Tiszai pályaudvar között 16 fillér volt egy villamosjegy.

.Kertész Z István/Illusztráció a szerző gyűjteményéből

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Most, hogy újra nyitnak a mozik, Ideje moziba menni címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film magyar filmforgalmazó cég 2021. május 27. és 30. k…

További cikkek