2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

3 nap Amerika Komáromban!

Felvonulás, Big Foot, rodeó – és persze elmaradhatatlan amerikai autócsodák a találkozón

Soha nem látott látogatószámmal zárta a 13. évét a Nemzetközi Amerikai Autós Fesztivál, a “NAAF”, ahogy sokan ismerik. A fesztivál első két napja sem volt csendes, de egészen biztosan szombaton hágott tetőfokára a hangulat. Az előző napokban érkezett táborozók is felpezsdültek a hétvégi roham hatására, és a pénztárakat már reggel 8-kor ostromolták az újonnan érkezők. A 4 napos fesztivál látványosságainak legjavát élvezhették a szombati látogatók, és sokan érkeztek kifejezetten a nagy felvonulás miatt is.

A reggeli nagy roham a pénztáraknál elsősorban a délben induló nagy felvonulásnak szólt. A fesztivál egyik fő látványossága az amerikai autók hosszú menete, ami áthalad Komárom városán. Ez egy a kevés olyan időpontból, amikor a csikorgó gumik és bőgő motorok fülsiketítő hangjáért senki nem haragszik, sőt: a lelkes közönség még bíztatta is a felvonulókat hangos “égesd, égesd” kántálással. A parádé tökéletes alkalom a büszke tulajoknak, hogy eldicsekedjenek járműveikkel, és ennek érdekében a legkülönlegesebb felállásokban érkeztek: volt olyan pick-up, aminek medencét állítottak a hátuljában, egyik autón egy kisebb fúvószenekar játszott menet közben, és sok sofőr 10-12 csinos lányt szállított a déli napsütésben. A bámészkodók végig álltak az elhaladó autók mentén, és integetéssel, pacsikkal köszöntötték a sofőröket. A menet legalább 300 autóból állt, amik körülbelül 2 kilométeres sort alkottak. Az impozáns de békés és problémamentes felvonulás ismét bizonyította az amerikai autós közösség összetartását.

A fesztivál központi helyszínén már délután elkezdődött a Low Riderek bemutatójának második felvonása, és ezúttal csatlakoztak hozzájuk egy mérettel nagyobb járgányok is. A monster truck-ok, vagyis szörny autók túlméretezett kerekeiken érkeztek, hogy némi rombolást végezzenek a közönség szórakoztatására. A Big Foot show-kon minden a méretről és az erőről szól: az egyedi építésű óriások minden bemutatón új kihívásokkal szembesülnek. Ezen a délutánon egy BMW és egy kis Fiat Cinquecento estek áldozatul, amiknek kerekeit már előre kiszúrták, hogy ne meneküljenek el… A Volga és a Chevrolet, a két monster truck először lökdöste, kóstolgatta az áldozatot, de aztán könyörtelenül eltaposták, megőrölték őket hatalmas kerekeikkel. Az elképesztő nyomás alatt az ablakok szó szerint kirobbantak, és – a program által ígért módon – a Big Foot-ok a földdel tették egyenlővé a rozoga autókat. Bár a Volga végül technikai nehézségekbe ütközött, még megkoronázták a bemutatót jobb sorsot érdemelt Fiat kettészakításával.

A vetélkedés folytatódott egy egyedi “sporttal”, a gumiégető versennyel. Itt a lényeg ismét a rongálás egy formája: az a delikvens a nyertes, aki a leghamarabb pusztítja el a gumit. Az indulók igazán látványos show-val szolgáltak a nézőknek; az egyetlen őrülten pörgő kerék hatalmas füstöt eregetett, ezzel sokszor teljesen eltűntetve a kocsit a szemek elől.

Az amerikai kultúrkör egy jellegzetes sportja a bikarodeó, aminek eredeti, élő állatos verzióját sokáig nem is ismertük Magyarországon. A Magyar Rodeó Egyesület jóvoltából már itthon is testközelből láthatjuk ezt az egyedi sportágat, aminek a tengerentúlon olyan nagy hagyománya van. A 13. NAAF részeként került sor a Bikarodeó Európa Bajnokság döntőjére is, ahol számos ország legjobbjai mérték össze erejüket és ügyességüket, míg 8 másodpercig próbáltak az állat hátán maradni. Csak erre a “rövid” időre van szükség az érvényes menethez, de ezt egy közel egy tonnás bakoló állat hátán talán nem is olyan könnyű kivitelezni… A bajnokság harmadik és második helye szlovák ridereké lett (Zdeno Giertli és Vajda Jani), az első helyen pedig a lengyel Daniel Kociok végzett. Gratulálunk minden nemzetközi és magyar versenyzőnek!

Az este közeledtével egyre kellemesebb lett az időjárás: ahogy a levegő elkezdett lehűlni, úgy indult be az utolsó-este-feeling, és a zenét a rock ’n roll többször koronázott királya szolgáltatta. Fenyő Miklósé az a koncert, ahol már hosszú évek óta elegendő az első két taktus, és a közönség már énekli is a dalt. A szöveg és a ritmus 0-99 éves korig mindenkinek a pozitivitást és az élet szeretetét sugallja. Anekdoták közbeszúrásával Miki minden neves számát elhozta az autós találkozó lelkes közönségének: volt Hotel Mentol, Limbóhintó, Csavard fel a szőnyeget és természetesen a ráadás részeként az Angyalföldi pálmafák és a Made in Hungária. A sörsátorban még a vacsorázók is felpattantak, és tánccal és tapssal kísérték a koncertet. A közel két órás műsor után következett DJ Tomek Retro Video Disco a 80-as, 90-es évek legnagyobb magyar és nemzetközi slágereivel, hogy a buli aztán reggelig folytatódhasson.

A 13. Nemzetközi Amerikai Autós Fesztivál rekord látogatószámot fogadott idén: a több száz amerikai autóra, a low riderekre és a Big Foot autótaposásra, a csinos autómosó lányokra, az élő bikás rodeó EB-re és a nagy felvonulásra közel húszezren voltak kíváncsiak ezen a szép augusztusi hétvégén. A Monostori erőd néhány napra amerikai paradicsommá változott, ahol mindenki ízelítőt kaphatott a kultúrából, a benzingőzből és ebből az összetartó autós közösségből. A szervezők már most készülnek a következő nyárra, amikor ismét Magyarországon találkozik sok-sok európai nemzet, akik mind a tengerentúli autókért rajonganak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ünnepi Könyvhét
Egy tűt nem lehetett volna leejteni ma az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten a Vörösmarty téren. Több száz kiadó, több ezer ember, több tízezer könyv bi…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…