2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Elkészült a Semmelweis c. film teasere

Először láthatunk részleteket a Koltai Lajos rendezésében készülő Semmelweis című romantikus, történelmi drámából. A Semmelweis Ignácról szóló nagyszabású magyar film címszereplője Vecsei H. Miklós, osztrák ápolónő partnerét Nagy Katica alakítja. A Semmelweis tavaly közel két hónapig forgott, a korabeli (1847) Bécs a vásznon Budapest különböző helyszínein elevenedik meg.

A Semmelweis c. film 1847-ben játszódik, Bécsben. A szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis egy fiatal osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A küzdelem azonban nemcsak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot Semmelweis nyeri, az utcán pedig a progresszív erők. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa.

Koltai Lajos rendező hangsúlyozta: “A főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kerestem, hanem a varázslatos személyiségeket, akikben én hiszek, akikkel ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudjuk juttatni a nézőkhöz – Vecsei H. Miklós és Nagy Katica pont ilyenek. Semmelweis élete mindannyiunk számára példa: egy ember, aki mindig, minden körülmények között, halált megvető bátorsággal járta a saját maga útját, amiről gyűlölettel és erőszakkal sem lehetett letéríteni. Azt szeretném megmutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elhivatottság, a szenvedélyesség meghozza gyümölcsét.”

A Semmelweis előreláthatóan 2023 őszén kerül a magyar mozikba, az Intercom forgalmazásában.

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán.

 

Semmelweis c. film főbb szereposztása:

Semmelweis Ignác – Vecsei H Miklós
Emma Hoffmann – Nagy Katica
Johann Klein – Gálffi László
Ferdinand Kollár – Kovács Tamás
Helga (nővér) – Virga Tímea
Júlia Mendel – Mészáros Blanka
Szabina Hoffmann– Kizlinger Lilla
Jakob Kolletschka – Elek Ferenc
Markusovszky – Csapó Attila
Blahó – Hajduk Károly
Szabadi – Aczél Tulián
Fraller – Nádas Gábor
Albert Fuchs – Simon Kornél
Clara Fuchs – Zsigmond Emőke
Krombach – Lábodi Ádám
Gassner – Varga Tamás
Mosodás Vass Tamás – Znamenák István
Lantos – Ifj Andorrai Péter
Franz Meyer – Kovács Lajos
Gertrúd – Győrgyi Anna
Margaret – Kurta Niké
Karl Baumgartner – Lengyel Ferenc
Baumgartnerné – Szűcs Nelli

Semmelweis teaser:
Forrás: Szupermodern Filmstúdió

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…