2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Projektmenedzsment az agrárszektorban? Miért ne?

Amikor elhangzik a projektmenedzser szó, a legtöbb ember rögtön egy irodai alkalmazottra asszociál, aki urbánus környezetben városi életmódot folytatva valamilyen pénzügyi vagy informatikai vállalat különféle projektjeit vezeti: táblázatokat gyárt, megbeszélésről megbeszélésre rohan, feladatokat oszt ki és ellenőriz.

Az, hogy ezt valaki teljesen más ágazatban művelje, a legritkábban jut az eszünkbe. Mai cikkünkben ennek a kuriózumnak járunk utána.

Válasz az új kihívásokra

A harmadik évezred minden ágazatot újabb nehézségek és újabb megoldandó problémák elé állította, így nincs ezzel másként az agrárszektor sem. A Szinergia Kft. által szervezett projektmenedzsment képzés keretein belül éppen ezért egyre több olyan szakember érkezik, aki tudását a képzés befejezését követően egy-egy agráripari cégnél szeretné kamatoztatni.

Sokaknak talán meglepő, ám ha jobban belegondolunk a mezőgazdaság pontosan az a terület, ahol hatalmas változásoknak kell végbemennie, ha a gazdák, a termelők és a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások vezetői azt szeretnék, hogy a nehézségeket leküzdve, minél eredményesebben termeljenek.

A klímaváltozás, az energiaválság, a vízkészlet csappanása, az élelmezési nehézségek mind-mind hatalmas akadályokat gördítenek az agráripar szereplői elé. Ezeket a nehézségeket pedig csak tudatos tervezéssel, szervezéssel lehet legyűrni, és csak így lehet talpon maradni.

Azért a természet az úr

A Szinergia Kft. speciális tudással bír ezen a területen, hiszen számos agrár érdekeltségű vállalkozásban segített a gyakorlatba ültetni a projektmenedzsment lényegét, folyamatát és a hozzá kapcsolódó feladatokat, valamint erőforrás-szükségleteket.

Éppen ezért arra figyelmeztetnek mindenkit, aki ezen a területen szeretne tevékenykedni, hogy ellentétben más területekkel itt olyan tényezővel is számolni kell, ami semmi más ágazatban nem okoz nehézséget. Ez pedig nem más mint a természet maga.

Hiába minden terv, minden folyamatszabályozás, ha az nem igazodik a vetési-aratási időszakhoz, ha nem esik elég eső, vagy épp nem süt eleget a nap. Éppen ezért ezen a területen fokozott odafigyelést igényel a projektmenedzserek részéről a természeti erőkhöz való igazodás. Nem egyszerű feladat, ám kétség kívül nagyon nemes küldetés – igazi profiknak szóló kihívás, mondhatni.

Megéri profikkal dolgozni

Minden vállalkozó ismeri a mondást, hogy a fösvény kétszer költ. Így érdemes nem spórolni az olyan dolgokon, mint a megfelelő szakemberek alkalmazása, a munkavállalók képzése vagy éppen a megfelelő tanácsadó cég szolgáltatásainak az igénybevétele. Ha ugyanis mindezekből a legjobbat választjuk, mindenképpen meghálálja magát, hiszen hatékonyabb és eredményesebb lesz a munkavégzés, ami nagy valószínűséggel azt is jelenti, hogy cégünk nagyobb profitot fog termelni.

Ha újak vagyunk még a projektmenedzsment területén, de szeretnénk jól csinálni, semmiképp se hagyjuk ki az informálódásból, a képzésből és a folyamatok kialakításából a megfelelő szakembereket!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…