2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Díjeső a Tánc Világnapján – Ünnepel a táncszakma!

Díjeső a Tánc Világnapján – Ünnepel a táncszakma!

Április 29én a táncművészet legnagyobb ünnepére készül a magyar táncélet!
Most is, mint eddig minden évben, a tánc világnapján a táncszakma szereplőit köszönti a Magyar Táncművészek Szövetsége. Nagyszabású gálaműsorral ünnepelnek, melyen átadják a szakmai elismeréseket; díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.

Idén még különlegesebb ez a nap, ugyanis a Nemzeti Táncszínház is csatlakozott Európa legnagyobb színházi eseményéhez, a 10. Színházi Olimpiához, amiről Vidnyánszky Attila, a fesztivál művészeti vezetője és a Nemzeti Színház igazgatója számolt be a Nemzeti Táncszínház által szervezett sajtótájékoztatón.

„58 ország 400 társulata 750 előadással vesz részt az olimpián. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az az első olyan olimpia a rendezvény 1995 óta tartó sorozatában,amelyen nem csak a hagyományos értelemben vett színházak és prózai előadások vesznek részt, hanem a bábművészet mellett a tánc műfajának képviselői is” fogalmazott a Vidnyánszky Attila.

Az olimpia szervezői hisznek abban, hogy az előadóművészet teljességére érdemes törekedni, aminek szerves részét adja a tánc a klasszikus balettől a mozgásszínházon és néptáncon át a kortárs tánc megannyi műfajáig. Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy a nemzetközi és műfaji nyitottság jellemzi a magyarországi Színházi Olimpiát, és ez az a nyitottság, aminek megtermékenyítő hatására a magyar színházi életnek nagy szüksége van, amiben a tánc világa élen jár, példát mutat. Mert
amíg a prózai előadásoknak nyelvi korlátjai vannak, addig a tánc, a mozgás univerzális nyelvén szinte akadálytalanul tudunk nyelvi és kulturális határokat átlépni, mert szavak nélkül is értjük egymást. Az egymás megértésére törekvés az egyik legfontosabb gondolat, amit a művészek képviselni tudnak – hangsúlyozta az olimpia művészeti vezetője.
Az olimpia táncprogramjával kapcsolatban Vidnyánszky elmondta: Budapest mellett Győr, Pécs, Szeged, Miskolc, Veszprém, Gyula, Kisvárda, Eger, Kápolnásnyék és számos további város nagy és kisebb, régi és újabb társulata és alkotóműhelye fogad
külföldi táncelőadásokat a 10. Színházi Olimpia június végéig tartó eseménysorozatában. Az olimpia táncelőadásai beépülnek a már nagy hagyományú fesztiválok kínálatába, és remélik, újabb nemzetközi kapcsolatok létrejöttét is segíteni tudják. Különösen fontos az olimpia számára, hogy ebben nagyszerű partner a Nemzeti Táncszínház, a műfaj meghatározó központja.

„A táncművészettel együtt teljes a magyarországi Színházi Olimpia kínálata és a rendezvény eszméje. Nagy öröm, hogy Önökkel, Veletek és a táncelőadások közönségével együtt teremtjük és élhetjük át közös szenvedélyünk, a színház ünnepét” zárta gondolatait Vidnyánszky Attila.

„Kiosztásra kerül többek között Az évad legjobb férfinői táncosainakdíja, a Roboz Ágnesdíj az évad legjobb végzős növendékei számára, Az évad legjobb alkotójadíj, az életműdíj, valamint a Táncművészetértdíj is” – mondta el Mihályi Gábor Kossuth-
díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke, aki kihirdette „A tánc világnapja – díjátadó gálaest” programját és a 2023-as táncszakmai díjakat.

Ugyancsak ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán Alapítvány, az ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjainak átadására is.
A hagyományokhoz hűen a gálaest közreműködői ezúttal is az idei és a tavalyi év díjazottai közül kerülnek ki, többek között a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium növendékei és a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói lépnek színpadra. Az est második felében az évad legjobb alkotója díjat elnyert Fodor Zoltán, Harangozódíjas táncművész, koreográfus Szerelem a kolera idején című előadását láthatják a nézők az Inversedance Fodor
Zoltán Társulat előadásában.

A sajtótájékoztatón Kiss János, Kossuth és Liszt Ferencdíjas táncművész, a Magyar Táncművészek Szövetsége társelnöke ismertette a hazai táncszakma
programnaptárját, kiemelve a XVIII. Magyar Táncfesztivált, a VI. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált, 4. Under500 Fesztivált, Café de la Dance Velencei-tavi nemzetközi kortárstánc fesztivált, Erdélyi Táncháztalálkozót és a XII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált.
A Nemzeti Táncszínház programjait Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója mutatta be, kiemelve, hogy április 27én indult a Budapest Táncfesztivál, és egészen május 6ig két neves külföldi együttessel és nívós hazai előadásokkal várják a
tánckedvelőket.
Hozzátette továbbá, hogy idén júliusban folytatódik a Nemzeti Táncszínház nyári programja, amely újra könnyed, nyáresti kulturális élményt kínál, a kikapcsolódásra vágyó közönség számára.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén szeptemberben is négy napra Keszthely lesz a Balaton tánc fővárosa. A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház szeptember 710. között rendezi meg a 21. keszthelyi Táncpanorámát.

„Májusban meghirdetjük a felnőtt és gyermekbérleteinket, melyek összeállításánál a sokszínűségre törekedtünk, így segítve közönségünket abban, hogy még teljesebb képet kapjon a táncművészet jelenkori kínálatából.” – hangsúlyozta az igazgató.

A Táncszínház igazgatója bemutatta az Alkotók klubja fotókampányukat, amely a magyar táncélet kiemelkedő alakjaira, az együttesvezetőkre és alkotókra fókuszál, bemutatva a táncszakma sokszínűségét és erejét.
Ertl Péter beszámolt a 2022/2023as évadról is, melyben közel 300 előadást láthat a közönség, ebből több mint 200 előadás a Nagy és Kisteremben, míg a Táncszínház
különlegesebb, térspecifikus helyszínein, az Előtérben és a Kamarateremben közel száz táncprodukció kap helyet. Az ország 26 különböző pontján találkozhattak a Nemzeti Táncszínház törzsegyüttesi körébe tartozó társulatok produkcióival.

Illetve elmondta, hogy ez az évad az innovációkról szólt a Táncszínházban. Az intézmény évek óta egy központi eseménynyilvántartó rendszerben dolgozik, amely nemcsak a honlap, de most már a digitális programfüzet adatait is biztosítja, így a nézők mindig a legfrissebb információkat látják az eseményekről. Ugyancsak ez a rendszer vezérli a Táncszínház digitális kijelzőinek működését, ki és bekapcsolását és fényerejét is, mely 12 000 kWh megtakarítást jelentett az intézménynek a múlt évben.

„Befogadó színházként évente közel ötven társulat, sok száz előadása látható nálunk, amelyeknek most már nyomon követhetjük az életpályáját is.” emelte ki Ertl Péter,
majd hozzátette, hogy egy telepített kamerarendszer segítségével rögzítik a próbákat

és előadásokat, létrehozva ezzel egy egyedülálló táncarchívumot. A jelenleg is zajló tesztüzem alatt a Nagyteremben 121, míg a Kisteremben 60 előadást dokumentáltak, ezzel összesen 319 órányi felvételük van. „Ehhez kapcsolódóan kifejlesztettünk egy
személyre szabott open source média és saját felhő szervert, amelyen a videó archívumunkat építjük. Ezt az adatbázist elérhetővé tesszük minden nálunk fellépő együttes számára, így azonnali hozzáférést biztosítunk nekik az előadásaikhoz.” –
mondta el a táncteátrum vezetője.

A következő évad során számos új bemutatóra és budapesti premierre készül a Táncszínház. Az idén 30 éves Bozsik Yvette Társulat Körforgás címmel tűzi műsorra legújabb darabját, a Duna Művészegyüttes az Apák és fiak című koreográfiáját mutatja be, a Győri Balett A skarlát betű című nagysikerű előadást hozza a Táncszínházba, és terveink között szerepel a Kecskemét City Balett két előadásnak, a Hattyúnak és Bánk bánnak a budapesti bemutatója is.


TÁNC VILÁGNAPJA – 2023

ROBOZ ÁGNES-DÍJ – AZ ÉVAD LEGJOBB VÉGZŐS NÖVENDÉKE
 balett: Nagy Gvendolin – Táncművész szak – klasszikus balett szakirány,
Magyar Táncművészeti Egyetem
 néptánc: Egyed Mátyás – Táncművész szak – néptánc szakirány, Magyar
Táncművészeti Egyetem
 színházi táncos: Hoffer Tekla – végzős táncművész, Pécsi Művészeti
Gimnázium és Szakgimnázium

AZ ÉVAD LEGJOBB PÁLYAKEZDŐ TÁNCMŰVÉSZE
 balett: Scrivener Louis – balettművész, Magyar Nemzeti Balett
 modern-kortárs: Czvikli Fanni – szabadúszó táncművész, Kulcsár Noémi
Tellabor, Feledi Projekt, Bozsik Yvette Társulat
 modern-kortárs: Nagy Noémi Gizella – szabadúszó táncművész, Góbi Rita
Társulat
 modern-kortárs: Pataki Noémi Kata – táncművész, Duda Éva Társulat

AZ ÉVAD LEGJOBB FÉRFI TÁNCMŰVÉSZE
 balett: Balázsi Gergő Ármin – balettművész, principál, Magyar Nemzeti Balett
 modern-kortárs: Clark David Bonus Ortega – táncművész, Inversedance –
Fodor Zoltán Társulat
 néptánc: Melles Endre – táncművész, táncos szólista, Háromszék
Táncegyüttes (Sepsiszentgyörgy), Junior Prima-, és Arany Sarkantyú-díjas

AZ ÉVAD LEGJOBB NŐI TÁNCMŰVÉSZE
 balett: Herkovics Eszter Adria – balettművész, magántáncos, Győri Balett
 modern-kortárs: Karin Iwata – táncművész, magántáncos, Pécsi Balett
 modern-kortárs: Szöllősi Krisztina – vezető táncművész, Badora Társulat
 néptánc: Tóth Alma – táncművész, Magyar Állami Népi Együttes, Oskó
Endréné-díjas, Kétszeres Aranygyöngyös táncos

AZ ÉVAD LEGJOBB ALKOTÓJA
 Fodor Zoltán – táncművész, koreográfus, az Inversedance – Fodor Zoltán
Társulat művészeti vezetője, Harangozó Gyula-díjas

A TÁNCMŰVÉSZETÉRT DÍJ
 Sallai Sándor – impresszárió, művészeti menedzser

 Vati Tamás – táncművész, a Bozsik Yvette Társulat tagja, Harangozó Gyula-
díjas

A TÁNCOKTATÁSÉRT DÍJ
 Késmárki Kálmán – címzetes egyetemi docens, Magyar Táncművészeti
Egyetem
 Szent-Ivány Kinga – táncművész, táncpedagógus, koreográfus, a Nemes
Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium művészeti vezetője, a Színház- és
Filmművészeti Egyetem adjunktusa, Harangozó Gyula-díjas

A TÁNCTUDOMÁNYÉRT DÍJ
 Dr. Lanszki Anita – egyetemi docens, a Magyar Táncművészeti Egyetem
Tánctudományi Kutatóközpontjának igazgatója, a Magyar Táncművészeti
Egyetem Pedagógia és Pszichológia Tanszékének vezetője, a „Tánc és
Nevelés / Dance and Education” folyóirat alapító főszerkesztője

ÉLETMŰ DÍJ
 Szőnyi Eleonóra – balettművész, balettmester, a Magyar Táncművészeti
Egyetem egyetemi tanára, Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész

AZ IMRE ZOLTÁN ALAPÍTVÁNY DÍJA

IMRE ZOLTÁN-DÍJ
 Szabó Réka – koreográfus, rendező, a Tünet Együttes művészeti vezetője

AZ IFJ. NAGY ZOLTÁN ALAPÍTVÁNY A TÁNCMŰVÉSZETÉRT DÍJAI
A NAGY ALAKÍTÁSÉRT DÍJ:
 Szabó Márton – táncművész, magántáncos, balettmester, a Pécsi Balett tagja,
a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium táncművészeti képzésének
vezetője
A NAGY ALAKÍTÁSÉRT HALLGATÓ DÍJ:
 Dobra Janka – táncművész szak, klasszikus balett szakirány növendéke,
Magyar Táncművészeti Egyetem

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek