2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A Berlinale fődíjasa a CineFesten!

Az Adamanton és a Varrat: két dokumentumfilm a CineFest CINEDOCS versenyprogramjában

Két dokumentumfilm is meghívást kapott a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CINEDOCS versenyprogramjába. Az idei Berlinale Arany Medve-fődíjasa, Az Adamanton (Sur l’Adamant) magyar premierje Miskolcon lesz, a hazai tetováláskultúráról szóló Varrat-nak pedig a világpremierjét tartják majd a CineFesten.

Két dokumentumfilm is meghívást kapott a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CINEDOCS versenyprogramjába. A fesztivált idén szeptember 1-9. között rendezik meg.

 

Az Adamanton (Sur l’Adamant) a 2023-as Berlinale legfontosabb elismerését, az Arany Medvét elnyerő francia dokumentumfilm egy Párizs központjában, a Szajna folyón működő, úszó pszichiátriai központ betegeiről és gondozóiról szól. Az intézmény egy speciális napközi a mentális zavarokkal küzdő felnőttek számára – erről forgatott filmet Nicolas Philibert. A berlini fődíjas Az Adamanton a szeptemberi miskolci CineFesten a versenyprogramban lesz látható először Magyarországon, majd várhatóan november 30-án a Vertigo Média forgalmazásában kerül országszerte a hazai mozikba.

 

„A CineFestnek mindig is célja volt az év legjelentősebb, fesztiváldíjazott filmjeinek Miskolcra hozása. Alakul a programunk, bízunk benne, hogy az előző évekhez hasonlóan, idén is a világ legjobb mozgóképeit tudjuk elhozni a miskolciaknak” – nyilatkozta Madaras Péter, a CineFest programigazgatója.

 

Számos közismert és világhírű magyar tetoválóművész közreműködésével, a tetováló szakmában dolgozó neves szakemberek megszólalásával készült a Varrat című egészestés dokumentumfilm. Az alkotás látványos képekkel mutatja be a tetoválás művészetét és magyarországi fejlődését, az alacsonytól a magaskultúráig vezető útját. Borbás Róbert, Borsos László (Boris), Galler András (Indián), Gémes István (James), Kis Brigi, Müllner Csaba, Sárközi Zsolt, Veres Gábor – csak néhány a filmben megszólaló számos művész közül.

 

„A tetoválás népszerűsége, hihetetlen sikertörténete az egyik legizgalmasabb kortárs kulturális jelenség. Szinte hihetetlen, hogy a tetoválás mekkora utat járt be Magyarországon is, s alig harminc év alatt jutott el a börtöntetoválásoktól a magaskultúráig” – fogalmazott a film producere, Kárpáti György. Hozzátette: „Mivel a tetoválásról mindenkinek van véleménye, és a széles közönségnek nagyon eltérő az ízlése, igyekeztünk a lehető legalaposabban körbejárni a témát, megszólítani a leg(el)ismertebb művészeket, és olyan vizuális utazásra hívni a nézőt, amelyben a tetoválás maga is szerves részévé válik a filmnek. Külön öröm számunkra, hogy a film világpremierje a miskolci CineFesten lesz, ahova mindig hatalmas megtiszteltetés visszatérni.”

 

A Varrat előzetese itt tekinthető meg: https://youtu.be/uh8W8Jfgh30

 

A Varrat közönségtalálkozóval egybekötött világpremierjén számos tetoválóművész is részt vesz majd, a tervek szerint mások mellett Borbás Róbert, Müllner Csaba, Sárközi Zsolt, Veres Gábor is válaszol a nézők kérdéseire a miskolci világpremieren.

 

A Varrat rendezője Kempf Márta Anna, operatőre Papp Kornél, szerkesztő-vágója Monok Anett, hangmérnöke Cseh András. A film a Vertigo Média gyártásában, a Picture Lock közreműködésében készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126466
Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is …

További cikkek