2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Borsod, Abaúj, Zemplén és egy csipet Gömör

Csontos László újságíró, író szakítva a klasszikus, idővonal mellett haladó megyetörténetek hagyományával szakítva sok érdekes történetet és számos kis és nagyobb települést érintve írta meg az Én megyém!-et, amelyet december 8-án dr. Szinay Attila államtitkár és Szunyogh László miskolci főépítész társaságában mutatott be.

„Induljon el Zemplénből, járja be Miskolcot, tegyen körutat Borsodban és Abaújban, látogasson el Gömörbe. Mint a bélyeggyűjtők teszik, először kedvenc motívumaikat aratják le, a többiek hátrébb kerülnek, későbbre maradnak. Csak ízelítőül említem, hogy bőséges a történelmi kínálat, az irodalmi hagyomány – tudta-e hogy ki az a Rém Elek Keleméren? -, ismerkedjen meg az Árpád kori templomokkal, a pálosokkal, a vizsolyi bibliával, kastélyainkkal, és így tovább…

Köszönhetjük ezt a szerzőnek, Csontos Lászlónak, a hely emberének, aki érdeklődő újságíróként megosztja velünk tapasztalatai, érzéseit, s nem utolsó sorban a valóságot” – idézet prof. Dr. Kordos László, világhírű őslénykutató ajánló soraiból. Ennek szellemében szólt a szerző BAZ megye 1950-es létrejöttéről, a múlt, a gyökerek, az örökségünk ismeretének a fontosságáról. A könyvár, amely történészi végzettségének, érdeklődésének és három évtizedes újságírói munkásságnak mintegy eszenciája.

Dr. Szinay Attila kiemelte, hogy a szerző felvállalta a szubjektív, személyes stílust, mintegy kézen fogva vezeti az olvasót. A hungarikumok őrzésének, rendszerezésének, bemutatásának koordinálása az Agrárminisztérium feladata, céljaik egybe estek a szerzőével, ezért is támogatták a könyv megszületését, az értékek bemutatását. Külön örömét fejezte ki, hogy sok apró, világtól elzárt, de jelentős értéket őrző, képviselő település is bemutatásra került a kötetben. Emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban átadott Miskolc-Kassa autópályának köszönhetően könnyen elérhetővé válik az abaúji vidék is.

Miskolc és Borsod összetartozásának, egymásra épülésének megjelenését emelte ki Szunyogh László, hiszen a nagyváros és vonzáskörzete mindig is együtt sírt, együtt nevetett. Elismeréssel szólt a szerző anekdotázó stílusáról, amely Mikszáth Kálmánt idézte számára. Mint építész, lokálpatrióta megemlítette, hogy az autópálya mellett egy kerékpárúttal is össze kellene kötni Miskolcot Kassával, amely feltárná a Cserehát csodálatos tájait, múltat idéző apró falvait. Reményét fejezte ki, hogy Csontos László folytatja a megkezdett munkát és további történetekkel kedveskedik az olvasóknak.

Kondás Vilmos, a bemutatónak otthont adó miskolci Géniusz könyváruház (Széchenyi utca 107.) tulajdonosa is elolvasta már a kötetet és gratulált a szerzőnek. Elmondta, hogy szívesen ad otthon és forgalmazza, a miskolci írók könyveit, köztük Csontos László most megjelent megyekönyvét, valamint a Bükki bujdosók és Különleges küldetés című történelmi kisregényeit, amelyek az ózdi boltjában is kaphatók.

Az említett könyvek, valamint a szerző első regénye, az ugyancsak történelmi témájú Ezüst kard kék mezőben megvásárolható Miskolcon a Búza téren, a görögkatolikus templom mögött lévő Ikon- és Kegytárgyboltban, A Géniusz miskolci és ózdi boltjaiban (az Ezüst kard kivételével), valamint itt elérhető pdf kiterjesztésben Az én megyém: https://monimarkt.hu/Csontos-LaszloAz-en-megyem-Borsod-Abauj-Zemplen-PD?fbclid=IwAR2W8KE-1Evvcx3rYAbWkghoGF2zoJ6tfti-NQjdk4ZdZsRmOhHF42FgFCI

A három történelmi kisregény papír alapon és elektronikus formában is megvásárolható a webshopban: https://monimarkt.hu/sct/300983/Konyvesbolt?infinite_page=2

A kötetet gondozta Némethi Lajos, Szabó Lőrinc-díjas költő, tördelés, nyomdai előkészítés: Keglovics János, nyomta a Tipo-Top nyomda, s kiadta a Háromkő Egyesület. Köszönet a megjelenést támogató mecénásoknak.

Kazi

A fotón a szerző balra, középen Szinay Attila, jobbra Szunyogh László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek