2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetéről volt megemlékezés

Az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetéről volt megemlékezés

2022. november 9-én a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) az adriai kereskedelmi tengerészet és az otrantói ütközet című rendezvényén, az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetéről emlékezett meg. A Falk1 Rendezvényközpontban tartott esemény főelőadói között megtalálható volt Dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese, valamint Hovanec Zoltán, az Adriai Tenger Egyesület elnökhelyettese is.
 
A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) rendezvénye céljául tűzte ki, hogy az első világháború legjelentősebb győztes tengeri ütközetéről méltó módon megemlékezzen, annak érdekében, hogy az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezet ébrentartásával hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai és nemzeti identitás erősítéséhez. 
 
A rendezvény keretein belül lehetőség nyílt az Otrantó 100 című kiállítás megtekintésére
 
A Honvédelmi Sportszövetség támogatásával megrendezett eseményen, az előadások előtt és után lehetőség nyílt az Otrantó 100 című kiállítás ingyenes megtekintésére is. Az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetére 1917. május 15-én került sor az Otrantói-szorosnál, az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottája, a Császári és Királyi Haditengerészet és az antant hadiflottája között. 
 
„A csata a Földközi-tenger legnagyobb tengeri ütközete volt. Ráadásul egyben a Császári és Királyi Haditengerészet talán legkiemelkedőbb sikere az első világháború során, melyben a kiváló magyar tengerészek kulcsfontosságú szerepet játszottak” – mondta Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.
 
A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története 1868-1921
 
Ezzel a címmel jelent meg Pelles Mártonnak és Zsigmond Gábornak, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesének közös, magyar-angol nyelven íródott nagy sikerű könyve 2018-ban. 
 
„A mű elismerését mi sem bizonyítja jobban, hogy a megjelenését követően rekordgyorsasággal elfogytak annak példányai. A nagyfokú érdeklődésre való tekintettel viszont 2021 év végén egy megújult, bővített magyar nyelvű változat került bemutatásra belőle” – emelte ki a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.
 
Az illusztrációkban gazdag kiadvány elsősorban azokat az olvasókat kívánja megszóltatni, akiket a ma Horvátországhoz tartozó Fiume (Rijeka) magyar múltja és a történelmi Magyarország tengeri kikötőjének története, továbbá az egykor jelentős magyar kereskedelmi tengeri hajóflotta működése érdekel. A könyv alapján az egyik szerző egy előadással készült az eseményre.
 
„Már több mint egy évtizede kutatja a szerzőpáros a fiumei magyar kereskedelmi tengerészet múltját hazai és nemzetközi szinten egyaránt, melynek eredményeként számos hiánypótló tanulmány került publikálásra. A könyv témája kapcsán Zsigmond Gábor most egy közel kétórás előadással készült az eseményre” – tette hozzá Dr. Doór Zoltán.
 
Az otrantói ütközet üzenete a mai kor számára
 
A 2016-ban alakult Adriai Tenger Egyesület fontosnak tartja a tengeri hajózással és a tengerkutatással összefüggő problémák feltárását, valamint az Adria magyar vonatkozású történelmi kérdéseinek tanulmányozását és népszerűsítését. Éppen ezért a szervezet egyik fő feladatának tekinti, hogy a tengert szeretők és tisztelők egyre népesebb táborával is megismertesse mindezeket. A rendezvény témájához kapcsolódva Hovanec Zoltán, az Adriai Tenger Egyesület elnökhelyettese is előadást tartott, az otrantói ütközet üzenete a mai kor számára címmel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…