2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A STAT WARS verseny kilencedik epizódja győri, illetve budapesti csapatok győzelmével zárult

A STAT WARS verseny kilencedik epizódja győri, illetve budapesti csapatok győzelmével zárult

Rekordszámú csapat versengett a KSH országos középiskolai statisztikai versenyén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. március 29-én rendezte meg a tradicionális középiskolai csapatverseny, a STAT WARS döntőjét. A statisztikai kultúrát a diákok körében sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsítő vetélkedőre az idén kilencedik alkalommal került sor. A 2022/2023-as tanévben rekordszámú, 247 diákcsapat jelentkezett a versenyre. Két korosztályban mérték össze tudásukat a négyfős csapatok. A 9–10. évfolyamosok közül a Győri Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Technikumának „Raklók” nevű csapata, a 11. és annál magasabb évfolyamban pedig a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Keleti Károly Közgazdasági Technikumának „GLM” nevű csapata bizonyult a legjobbnak a KSH Keleti Károly utcai székházában rendezett döntőn.

 

Az országos statisztikai verseny az idei évben a „MUNKAERŐPIAC, FOGYASZTÁS, JÖVEDELEM” témák jegyében zajlott. Az ország középiskoláit megmozgató statisztikai vetélkedőn közel 1000 diák vett részt, 247 csapat 68 iskolából, 39 településről. A verseny online fordulóval indult, amelynek eredménye alapján jutottak a csapatok a döntőbe. A 9–10. évfolyamosok közül tíz, a 11. és annál magasabb évfolyamban hat csapat mérte össze tudását a budapesti fináléban, ahová bajai, budapesti, ceglédi, győri, kecskeméti, makói, nyírbátori, nyíregyházi, pécsi, valamint szegedi iskolákat képviselő csapatok kerültek.

 

A STAT WARS verseny döntője – amit az előző két évben online formában tartottak meg – idén személyes jelenléttel zajlott a Statisztikai palotában. A nap folyamán a csapatok olyan játékos feladatok és gondolkodtató statisztikai kérdések megoldásában mérték össze tudásukat, mint a „Havi fix”, a „Családi hétköznapok”, a „Mire költünk”, vagy az „Inflációkaleidoszkóp”.

 

A versenyzők feledhetetlen élményekkel és értékes ajándékokkal gazdagodhattak. A korosztályok dobogósai és felkészítő tanáraik ajándékutalványokat és tárgynyereményeket kaptak. Mindemellett a korcsoportok első és második helyezettjei az Eurostat által meghirdetett statisztikai verseny európai fordulójában is megmérettethetik magukat 2023 tavaszán.

 

A dobogós csapatok:

 

9–10. évfolyamos korosztály

 

  1. helyezett: GYSZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum „Raklók” csapata (Győr)
  2. helyezett: BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum „Bung Banda” csapata (Budapest)

III. helyezett: Baranya Megyei SZC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum „Hansquad” csapata (Pécs)

 

 

  1. és annál magasabb évfolyamos korosztály

 

  1. helyezett: BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum „GLM” csapata (Budapest)
  2. helyezett: Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum „TK” csapata (Szeged)

III. helyezett: BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum „Supergirls” csapata (Budapest)

 

A KSH köszöni minden középiskolai csapatnak és felkészítő tanáraiknak, hogy jelentkeztek, és a versenyen való részvételükkel tovább népszerűsítették a statisztikai kultúrát. A Hivatal munkatársai szívből gratulálnak a döntőbe jutott csapatoknak és felkészítő tanáraiknak az elért eredményekhez! A nyerteseknek külön is gratulálnak a KSH munkatársai, és a jövőben további tanulmányi sikereket kívánnak!

 

Az első visszajelzések alapján elmondható, hogy a verseny nagy sikert aratott a résztvevők körében. Reméljük, a következő tanévben a jubileumi X. STAT WARS versenyen ismét találkozunk!

 

 

ÉREZD AZ ERŐT! NEVEZZ! JÁTSSZ! GYŐZZ!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …