2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A női művészeknek  nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak

A női művészeknek  nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak

Mindezt számos kutatás bizonyítja. Ezekből  kiderül az is,, hogy galériákban, múzeumokban, színházakban jóval kevesebb a női vezetőt találunk, mint férfit, akik sokkal kevesebbet is keresnek. Ráadásul karrierjüket gyakran befolyásolja az anyaság kérdése is, amelyről nekünk férfiaknak sokkal kevesebb fogalmuk van – mondta lapunknak  Kovács Zsolt Vencel, a svájci Béjart Ballet magyar táncművésze.  Szerinte az anyaság-karrier kérdéskör a balerinák életére különösen nagy hatással van.  Éppen ezért osztotta meg a Nemzetközi Nőnap alkalmából azt a dokumentumfilmet közösségi oldalán, amely az anyaságot vállaló balerinák életéről szól.  A  „Mothers in Ballet’ című filmben láthatjuk, hogyan „zsonglőrködik a világ 5 vezető táncosa a balett és a terhesség nyomásával és hogyan találják meg az utat a „táncosnőtől” – „balerina anyáig”. A film készítői kutatási eredményekkel,  statisztikákkal és személyes interjúkkal támogatva osztják meg a nézővel a teherbe esés, a szülés és a színpadra való visszatérés útját a táncművészek életén keresztül. A filmet egyébként a londoni Royal Ballet is népszerűsítette március 5-én, a vetítés köré külön rendezvényt is szerveztek az operaházban. Itt, a nők és a művészet kölcsönhatásról szóló programsorozat egész hónapban tart majd.

A Royal Ballet itt osztotta meg a filmet

https://www.instagram.com/royaloperahouse/reel/C30ZBGssLMQ/s Eszter!

Kovács Zsolt Vencel elmondta:, a filmet azért is népszerűsíti ismerősei között, mert szerinte sokan nem is  tudják, hogy milyen nehéz döntéseket kell hoznia egy profi balettművésznek. Azt pedig végképp nem érzik sokan, hogy milyen nehéz primabalerináknak egyensúlyban tartani az anyaságot tánckarrierjükkel – mondta a szólista.

A világhírű svájci társulatban dolgozó művész lapunknak azt is elmondta, hogy a táncszakmában teljesen érthetetlen módon, még mindig nagyon alul reprezentáltak a női koreográfusok, miközben az általuk alkotott darabok gyakorta sokkal érzelemgazdagabbak. A szólista véleményét egyébként a számadatok is megerősítik. Dance Data Projekt korábbi kutatása szerint: 2022-ben, az USA 150 legnagyobb társulatának  repertoárjában szereplő  művek mindössze 29%-át  koreografálták nők. De ez az arány az egész estét felölelő művek között sokkal rosszabb,  mindössze a darabok 12%-át koreografálták nők.

A svájci Béjart Balett egyébként éppen egy női koreográfussal dolgozik legújabb produkcióján, amely hihetetlen nagy élmény, mondta Kovács Zsolt Vencel. A zágrábi születésű Valentina  Turcu, eddig több mint  130 színházi projektet tudhat a háta mögött – amelyek kivitelezésében korábban előadóként és/vagy szerzőként vett részt. Számtalan darabot koreografált, kiemelkedő művészeti alkotómunkájáért elnyerte már Szlovénia legrangosabb díját, a Prešeren Prize-t. De jelölték a Kiotó-díjra, Japán legmagasabb kitüntetésére is, amelyet az Inamori Foundation adományoz a technológia, tudomány, művészet és filozófia területein elért globális teljesítményért.

Cs.M.

A Dance Projekt kutatása itt olvasható:

https://www.dancedataproject.com/dance-data-project-releases-fourth-annual-season-overview-finds-women-choreographed-29-percent-of-all-works-programmed-by-largest-150-u-s-ballet-companies/

A Rolyal Ballet programja itt található:

https://www.roh.org.uk/tickets-and-events/insights-international-womens-day/cast-list/59113?fbclid=IwAR3bq6oQxXoBhQ41K3_fFilOxk5MbPUT8o6ggpR2ypjTtYCzrEDCeb07hdA

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek