2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Valós és hiteles jogállamisági és korrupcióellenes lépések nélkül nem jutunk uniós pénzekhez 

Valós és hiteles jogállamisági és korrupcióellenes lépések nélkül nem jutunk uniós pénzekhez 

Ígérgetéssel és félmegoldásokkal nem lehetett meggyőzni az Európai Bizottságot, így Magyarország továbbra sem juthat hozzá létfontosságú uniós forrásokhoz.

A K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság és a Transparency International (TI) Magyarország szerint a kormánynak meg kell ragadni az utolsó kínálkozó lehetőséget. A civil szervezetek véleménye szerint szó sincs arról, hogy a korrupcióellenes és jogállamisági feltételek túl nagy árat jelentenének, hiszen azok teljesítése valójában kétszeres haszonnal járna az országnak.

Az Európai Bizottság mai döntése szerint hivatalosan is azt javasolja a tagállami vezetőket tömörítő Tanácsnak, hogy függesszen fel 7,5 milliárd euró, azaz hozzávetőlegesen 3000 milliárd forintnyi forrást a kohéziós alapokból. Emellett a 2300 milliárd forintnak (5,8 milliárd euró) megfelelő összegű, a Covid-járvány okozta gazdasági nehézségek mérséklésére létrehozott helyreállítási alap (RRF) kifizetéseit 27 feltételhez, úgynevezett szupermérföldkőhöz kötötték.

Ez azt jelenti, hogy ha a tagállami pénzügyminiszterekből álló Tanács decemberben elfogadja az Európai Bizottság javaslatait, akkor Magyarország egyelőre nem jut hozzá jelentős európai támogatásokhoz. Ez nagyon rossz hír. A jó hír viszont az, hogy ebből a pénzből még egyetlen euró sem veszett el véglegesen.

Az Európai Bizottság javaslata méltányos és Magyarország érdekeit szolgálja. Ugyanis amennyiben a testület által a kormány felé támasztott feltételek valóságos és intézményes gátjai lesznek a korrupciónak, és biztosítva lesz az igazságszolgáltatás függetlensége, akkor és csakis akkor juthat hozzá Magyarország az összes forráshoz.

Az uniós források jelentős részének a folyósítása tehát azért nem történik meg, mert a kormány az utóbbi tíz évben szisztematikusan lebontotta, most pedig a gyenge ígéreteivel nem tudja hitelesen visszaépíteni a jogállami és antikorrupciós intézményeket. Ennek a kormányzati felelőtlenségnek a kárait  viszont Magyarország polgárai viselik.

Nem igaz az az állítás, miszerint az Európai Bizottság mai döntése Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének jóváhagyásáról érdemben többet és mást szabna feltételül, mint amit a feltételességi eljárás megindításakor elvártak. A bíróságok függetlenségének megvédése ugyanannak az éremnek, a korrupcióellenes fellépésnek a másik oldala. Üdvözöljük, hogy az Európai Bizottság még időben reagált az utóbbi időszakban felgyorsult vészterhes folyamatokra, a bírósági igazgatási, politikai manőverekre, és ragaszkodik elvárásaihoz, így meg akarja védeni a magyar bíróságok függetlenségét is.

A mérföldkövek a bíróságok függetlenségével kapcsolatban visszaigazolják a civil szervezetek korábban közölt kritikáit. Emellett az Európai Bizottság szorgalmazza, hogy a korrupciónak erős intézményes gátjai legyenek Magyarországon. Reméljük, az uniós tagállamok miniszterei hasonlóképpen gondolkodnak majd.

Az Európai Bizottság által támasztott 27 antikorrupciós és jogállamisági feltétel a magyar polgárok érdekeit szolgálja, mert a tisztább viszonyok és a jogállami normák részleges helyreállításának az irányába mutat.

Mi civil jogvédőkként és magyar polgárokként abban is érdekeltek vagyunk, hogy az Európai Bizottság a jövőben megfelelően ellenőrizze és figyeljen oda majd az elvárt feltételek megvalósulására, és ez a folyamat átláthatóan folyjon. Hasonlóan fontos az is, hogy a kormány a mérföldkövek végrehajtása érdekében meghozandó jogszabályokról megfelelő társadalmi egyeztetést folytasson.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…