2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Úttörőként a missziós célokért

Nyertes klímasemlegességet támogató pályázat

Nyertes a 100 klímasemleges és intelligens város misszió első pályázata. A közvetlen európai uniós forrás a klímasemlegességre való átállás folyamatának felgyorsítását segíti elő az épületenergetika, a közlekedés, a zöldfelület- és a hulladékgazdálkodás, valamint a fogyasztói szokások és a körforgásos gazdaság témáiban.

A kísérleti projektet Miskolc és Pécs közös pályázattal nyerte, a konzorcium miskolci feladatait a város Önkormányzata a Miskolci Egyetemmel és a HÁRFA Alapítvánnyal együtt valósítja meg. A miskolci támogatás összege kb. 180 millió forint (470 000€). A projekt a MODENT, azaz „Az energiaátállási útvonalak modellezése Pécsett és Miskolcon” elnevezést kapta.

A Horizont Europe programból érkezik a finanszírozás a májusban induló kétéves pilot projekthez, amely mindkét városban egy-egy mintaterület klímasemleges átállására koncentrál. Igyekszik kikísérletezni a lokális klímasemlegeség „receptjét” az épületenergetika, a közlekedés, zöldfelület- és hulladékgazdálkodás, valamint a fogyasztói szokások területeit integráltan kezelve, azok adaptálható, felskálázható modellbe szervezését célozva, annak érdekében, hogy az itt gyűjtött tudást és tapasztalatokat az egész város klímatudatos átállásában hasznosítani lehessen. Miskolc Részvételi Programjával összhangban a projekt végrehajtása során nagy hangsúlyt fektet a lakosság bevonására, a közös tervezésre és megvalósításra. Az akcióterület Miskolcon a Győri kapu lesz.

Az üvegházhatású gázok leltára alapján a legtöbb kibocsátásért Miskolcon a hő- és villamosenergia előállítás és fogyasztás, valamint a közúti közlekedés felelős, jelentős nyelőkapacitással pedig az élő, jó állapú zöldfelületek bírnak. Az energiafogyasztás és a közlekedési kényszerek csökkentése érdekében a gyakorlati akadályok feltárása, megalapozó tanulmányok készítése, a beavatkozások hatásútvonalainak tesztelése és információs rendszer fejlesztése zajlik majd a lakosság folyamatos bevonásávál, kis léptékű pilot beavatkozások révén.

A kísérleti projekt célja, hogy a kétéves megvalósítás során bővüljön Miskolc klímavédelmi kapacitása, a lakosság kapcsolódó ismerete. Ennek érdekében a típusépületekre elkészül az átálláshoz szükséges épületenergetikai felmérés és modellezés, előkészülnek a potenciális pozitív energia körzetek, energiaközösségek. Felmérés készül a lakosság energiafogyasztási, közlekedési, hulladékgazdálkodási szokásairól és mérjük a bekövetkezett változások hatásosságát. Digitális platformmal, adatalapon működő, a lakosság energiaátállását támogató irodát hozunk létre, amely információval, workshopokkal, tanácsadással tudja segíteni az akcióterület klímasemleges átállását. A Miskolci Egyetemmel, a HÁRFA Alapítvánnyal és a helyi lakosok, civil szervezetek és gazdasági szereplők bevonásával egy élhetőbb, zöldebb, klímatudatosabb városrészért dolgozunk majd a Győri kapuban A Pécsett és Miskolcon hasonló témában zajló intézkedések megvalósítása révén,  mindkét helyszínen a kísérleti beavatkozások tapasztalataiból tanulva a 100 klímasemleges és intelligens város misszióban vállaltakkal összhangban az a célunk, hogy Miskolc minél gyorsabban haladjon a klímasemlegessé válás útján.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…