2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Új gyártó-, és fejlesztőkomplexum Sajókeresztúrban

Környezettudatosság az autóipar jövőjéért!

Hivatalosan is működni kezd Észak-Magyarország meghatározó autóalkatrész gyára, az ARAGO Green Technologies Kft. A nagy volumenű beruházásnak köszönhetően egy komplex üzem és fejlesztőbázis létesült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókeresztúron, Miskolctól 5 kilométerre. A tömegtermelés itt teljesen új irányvonalat képvisel az autóipari pótalkatrészgyártásban, és egyben a jelentős szakadék áthidalására is képes az erőforrásokat optimalizáló környezettudatosság és a járműipar tömegszerű termelése között. Hogy miért, az kiderül az Orosz Tamással, az Arago Green Technologies ügyvezetőjével készült interjúból.

  • Egyedi a helyszín, melyet az Arago Green Technologies választott a beruházáshoz, de nagy jelentőséggel bír. Miért?
  • Kifejezetten különleges a gyártás helyszíne, hiszen egy olyan földterületen épült fel a gyár, ahol több évtizedig egy ércelőkészítő üzem működött, amelyet ezen időszak alatt szinte folyamatosan körbelengett a környezetszennyezés vádja. A híresztelések időről időre felerősödő félelmet keltettek a régió lakosaiban, ezért is volt egy korszak lezárásának megnyugtató vége az, amikor 2020. márciusában a Borsodi Ércelőkészítő Művek ikonikusnak számító, 106 méter magas kéményét vállalatunk robbantással ledöntötte. Ez a mi szemszögünkből azonban inkább volt egy új korszak kezdete, hiszen ezzel indult meg az ide tervezett járműipari beszállító centrum első komoly beruházása, az AG-Tech megépülése. A beruházás egyik különlegessége tehát a helyszínben, annak kevésbé pozitív történetében rejlik, hiszen a közel 80 hektáros területen modern ipari park, egy újszerű technológiák befogadására is képes járműipari beszállító bázis tud létrejönni, melyet az első betelepülő vállalat, az AG-Tech kapcsol vissza az ipari körforgásba.

 

  • A vállalat filozófiája több alappilléren nyugszik. Ilyen többek között az innováció és a környezettudatosság. Milyen újszerű, egyedi vagy környezetkímélő megoldásokra kell gondolni?
  • Kifejezetten a környezettudatosságra, a járműipar fenntarthatóbbá tételére fókuszálva szerveztük meg főtevékenységünket, és célzottan olyan irányt tűztünk a zászlónkra, mely a régió talán legzöldebb vállalatává tesz bennünket. Csak Európa útjait közel 325 millió jármű járja, melyek üzemben tartása hatalmas mennyiségű, közel 3 milliárd darab különböző pótalkatrész legyártását indikálja minden egyes évben. Ezek jelentős mennyiségű alapanyagot, energiát igényelnek, és nem utolsó sorban hulladékot generálnak. Fontos azonban tudni, hogy nagyon sok járműalkatrész meghibásodása, elhasználódása közel sem jelenti azok élettartamának végét. Szakszerű folyamatokkal és modern technológiával a régi szerkezetek akár 85%-a megmenthető, és a járműiparba kompromisszumok nélkül visszaforgatható. Ezt a folyamatot nevezzük újragyártásnak, mely nem egyenlő a termékek javításával vagy felújításával, hanem azoktól sokkal komplexebb, iparszerűbb eljárást takar. Így a termék gyakorlatilag az eredeti előírások, specifikációk mentén újjászületik. Folyamataink során az új termék jellemzőivel szinte teljesen megegyező, újragyártott alkatrészeket kapunk, melyek élettartama megegyezik az újakéval, mindeközben viszont megtakarítunk 85% alapanyagot, 75% CO2 emissziót, 55% energiát és 70% hulladéktól is megóvjuk a világot.

Noha a járműipari újragyártás nem úttörő tevékenység, hanem egy, már több évtizede létező eljárás, azonban az AG-Tech egyedi dolgot tud felmutatni ezen a területen mind széles termékpalettája, mind egyedi technológiai megoldásai által. A vállalat már a működésének kezdetén 10 termékvonal újragyártását kezdi meg, melyet a termelési folyamat szakszerű felépítése okán akár új termékek gyártásával is ki tud egészíteni.

 

  • Hogyan zajlik a gyártás? Mik a szakszerű folyamatok?
  • A termékeket begyűjtjük vevőinktől vagy kereskedő partnereinktől, a gyárunkban minősítjük, darabjaira szereljük szét, és kímélő technológiákkal alaposan megtisztítjuk minden szennyeződéstől. Az egyik legfontosabb folyamatlépés az, mely során az alkatrészeket egyesével minősítjük és végezzük el minden egyes darabon a szabványosított újragyártó eljárást, melyet a legtöbb lépésnél tesztberendezések is segítenek. A folyamatot követően az alkatrészekből újra összeszereljük a készterméket, melyet minden esetben egy rendkívül komplex teszteljárásnak vetünk alá. Ez biztosítja azt, hogy az ilyen módon újragyártott termék műszakilag egyenrangú legyen az új termékkel. A technológiát egyedi módon támogatják olyan megoldások, mint például a rendkívül fejlett 3D fémnyomtatás, vagy éppen az elejétől a végéig szabványosított, rendszerszinten teljesen szabályozott dokumentációs-, és adminisztratív folyamatok. Az új termék környezetbarát alternatívja így elérhetővé válik nagykereskedelmi partnereink polcain is, valamint autógyártó vevőink szervizein keresztül is azok számára, akik kompromisszummentes, környezettudatos és egyben gazdaságos megoldást keresnek az autóalkatrészek világában.

 

  • Melyek a beruházás fontosabb adatai?

 

  • Az AG-Tech egy külsejében és belső tereiben korszerű, közel 10.000 négyzetméteres iroda-, és üzemcsarnok komplexumban kezdi el a tevékenységét már idén márciusban. A beruházás közel 9,8 milliárd forintból valósult meg, melyhez a Magyar Állam 3,915 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. Az első időszakban 63 dolgozó költözik be, akik már közel egy éve megkezdték az előkészítő munkát. Ez a létszám az előrelátható és tervezett rendelések függvényében még idén akár 180 főre duzzadhat, de egy éven belül elérheti az akár 220 fős állományi nagyságot is.

 

  • És mire számítanak a piactól? Milyen lesz a fogadtatás szűkebb és tágabb környezetükben?
  • A tevékenység megkezdésének fogadtatása rendkívül pozitív a piacon. Egyrészt azért, mert a vállalat erős járműipari partnere tud lenni a piaci szereplőknek az alapanyaghiányok és az egyre aggasztóbb negatív környezeti hatások nyomán előtérbe került körforgásos gazdaságban, másrészt pedig széles termékpalettájával jelentős logisztikai-, és egyéb költségeket tud megtakarítani vevőinek. Sok partnerrel már előrehaladott fázisban járnak a tárgyalások, amely partnerek számára hamarosan meg is kezdjük a próbagyártásokat. Munkatársainkkal együtt nem csupán egy, a hagyományos értelemben vett termelő vállalati kollektívát alkotunk, hanem egy összetartó, környezetükért közösen tenni akaró emberekből álló közösség a miénk, amelyben kiemelt érték az ember, a technológia és a fejlesztésre, fejlődésre törekvés. Ezzel együtt a térség egyik jelentős foglalkoztatójaként is igyekszünk tágabb környezetünket is támogatni, egyre több, jövőt építő munkahelyet teremteni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek