2023. 06. 8. csütörtök

Medárd
1 EUR 369 HUF
1 GBP 429 HUF

Turisztikai fejlesztés Mezőkövesd szívében

Bővült és megszépült Mezőkövesden a matyó hagyományokat és egykori településszerkezetet őrző Hadas– sikeresen lezárult Mezőkövesd Város Önkormányzatának pályázata, melynek köszönhetően megújult a városrészben a Táncpajta, ahol egy modern látogatóközpontot hoztak létre, emellett két új tájház is épült és a terület rekonstrukciója is megtörtént. „Mezőkövesd – Hadas városrész kulturális turisztikai fejlesztése” című projekt 325,11 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás segítségével valósult meg.

A matyó hagyományokat, a népművészet kincseit bemutató és ápoló Hadas városrész a település egyik gyöngyszeme. Az egyik legvonzóbb és legnépszerűbb helyszín a turisták körében, emellett a város egyik közkedvelt része a mezőkövesdiek számára is. Az önkormányzat az autentikus hangulat és a skanzen jelleg megőrzésével fejlesztette a Hadast: új térburkolatot kaptak az utcák és a csapadékvíz-elvezetés is kiépült, továbbá a zöldfelületet is rekonstruálták. A fejlesztés keretében két új tájházzal is bővültek a Hadas látnivalói, immár egy Üstökös és egy Ágasfás Ház is várja a látogatókat. A pályázat eredményeként nem csak megszépült a terület és ezáltal nőtt a városrész vonzereje, hanem javult és bővült a kínálat is, így a fejlesztés a Hadas intenzívebb turisztikai hasznosításához is hozzájárul.

 

A projektnek köszönhetően egyrészt kívül-belül megújult a Táncpajta, cserélték a nyílászárókat, hőszigetelték az épületet, emellett festési és gépészeti munkák is zajlottak, valamint kerítést is építettek. Az épületben továbbá egy olyan látogatóközpontot hoztak létre, mely interaktív eszközökkel mutatja be az ide érkezők számára a matyó hagyományokat és a Hadas történetét is. Találunk egy, a matyó népviselet darabjait bemutató 3D vizuális tartalmat megjelenítő Hologúlát, matyó párt öltöztető érintőképernyős interaktív játékot, motívumfelismerőt és szófejtőt, valamint érintőképernyős Mezőkövesd térképet is, a szelfipontnál pedig kalapos vagy főkötős fotót is készíthetünk. A látogatóközpont továbbá otthont biztosít például kulturális és hagyományőrző rendezvényeknek is, valamint Tourinform Iroda, ajándékbolt, illetve kávézó is helyet kapott és a szükséges szociális helyiségeket is kialakították.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek