2023. 11. 29. szerda

Taksony
1 EUR 380 HUF
1 GBP 438 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Törvényjavaslattal szabályozná a külföldi vendégmunkások számát az Árnyékkormány

Törvényjavaslattal szabályozná a külföldi vendégmunkások számát az Árnyékkormány

Az Árnyékkormány javaslatára a Demokratikus Koalíció frakciója törvénymódosító csomagot nyújt be, amely az Orbán-kormány által tömegesen Magyarországra hívott, az Európai Unión kívülről érkező külföldi vendégmunkások számát szabályozná.

Az Árnyékkormány szerint a magyar gazdaságot a magyar dolgozókra kell alapozni, nem külföldi vendégmunkásokra. Ehhez viszont európai uniós szintű fizetést kell adni a magyar dolgozóknak, akiket megélhetési válságba sodort vagy kivándorlásra kényszerített az orbáni infláció.

  • A törvénycsomag előírná, hogy állami és uniós támogatást csak olyan beruházásokhoz szabad nyújtani, amelyek legalább 90 százalékban a magyar, illetve uniós munkavállalók számára teremtenek munkahelyet, és európai átlagbér-szintet garantálnak.
  • Előírnánk, hogy nagyobb számban vendégmunkások elhelyezésére csak akkor kerülhet sor egy településen, ha erről a lakosságot tájékoztatták, és a helyi közösség ezzel egyetért. Így a helyben élő magyar munkavállalók kerülnének előnybe, és megszűnnének a feszültségek a vendégmunkások és a helyiek között.
  • Előírnánk, hogy a külföldi vendégmunkásokra ugyanaz a munkavédelmi és munkaidő-szabályozás, ugyanazok az egészségügyi szűrési és ellátási kötelezettségek vonatkozzanak, mint a magyar dolgozókra. Nem történhet meg, hogy egy európai országban méltatlan, akár veszélyes munkakörülmények között, az orvosi ellátás lehetősége nélkül dolgoztassanak embereket, bárhonnan is jöttek. A szabályok betartását pedig szigorúan, nagyobb rendszerességgel kellene ellenőrizni.
  • Hatályon kívül helyeznénk az Orbán-kormány vendégmunkás-törvényét, mert az csak a fideszes közvetítőcégek és Fidesz-közeli vállalkozások, továbbá a kínai és koreai akkumulátorgyárak érdekeit szolgálja. A külföldi munkavállalókra vonatkozó új szabályozást a szakszervezetekkel és magyar kis- és középvállalatok képviselőivel egyeztetve kell benyújtani.

A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány felkészült arra, hogy a kormányváltás után letörje az orbáni inflációt, és ne az árak, hanem a magyarok bére és nyugdíjai emelkedjenek.

Varga Ferenc

Bér- és munkaügyi árnyékminiszter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek