2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Szijjártó Péter: tíz év alatt duplájára nőtt a magyar gyógyszeripar teljesítménye

Szijjártó Péter: tíz év alatt duplájára nőtt a magyar gyógyszeripar teljesítménye

A kormányzat továbbra is mindent megtesz a magyar gyógyszeripar nemzetközi versenyképességének biztosítása érdekében, aminek egyik eredménye, hogy a szektor teljesítménye tíz év alatt kétszeresére nőtt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető a Novartis beruházásának bejelentésén tudatta, hogy a svájci gyógyszeripari vállalat új regionális kutatás-fejlesztési központot hoz létre Budapesten, innen fogja koordinálni a dél-európai és az afrikai kutatási projektjeit. A projekttel 25 százalékkal bővülni fog a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó dolgozók létszáma. „Ezzel a beruházással nyer az ország, nyer a gazdaság, hiszen a hozzáadott érték tovább nő, és nyernek a páciensek is, akik pedig megkapják a lehetőséget a Novartis klinikai kutatási programjaiban való részvételre” – mondta. Hozzátette, hogy a hazánkban több mint 400 embert foglalkoztató cégnek most 65 klinikai tesztje fut Magyarországon, az elmúlt tíz évben tízezer magyar ember vehetett részt ilyen programokban. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a „válságok és a veszélyek korát” éli a világ, és az egészségügy terén is komoly kihívásokkal szembesül az emberiség, komoly versenyfutás zajlik a tudományos közösség és a vírusok között. „Világossá vált az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy a járványokkal, egészségügyi kihívásokkal szembeni védekezés sikerét alapvetően meghatározza az, hogy egy-egy ország milyen gyógyszeripari kapacitásokkal rendelkezik” – mutatott rá. „Mára ez stratégiai képesség, stratégiai tudás, stratégiai vagyon lett. Ezért a magyar kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a magyar gyógyszeripar nemzetközi versenyképességének további javulását, az ehhez szükséges versenyképes és innovációt ösztönző környezetet” – tette hozzá. Kiemelte, hogy a gyógyszeripar a gazdaság egyik gerincoszlopát alkotja, amely egyszerre épít a hazai és a külföldi szereplőkre, amit jól példáz, hogy 2014 óta 23 nagy gyógyszeripari beruházás érkezett Magyarországra. A miniszter aláhúzta, hogy a szektor termelési értéke tavaly elérte az 1200 milliárd forintot, ami óriási rekordnak számít, és gyakorlatilag az ágazat teljesítményének megduplázását jelenti tíz év alatt. Ebben az időszakban másfélszeresére nőtt a gyógyszeriparban dolgozók száma, amely mára meghaladja a 30 ezret. Közölte, az előállított termékek 87 százaléka exportra kerül a világ 126 országába. A gyógyszeripari export tekintetében Magyarország a világranglista 20. helyén áll, miközben lakosságszámban csak a 95. helyen – tájékoztatott. Elmondta, hogy tavaly a 13 százalékos növekedést követően meghaladta a kétmilliárd eurót a magyar-svájci kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, ami új csúcsnak számít. Mintegy 900 svájci vállalat működik ma Magyarországon, amelyek több mint 30 ezer embernek adnak munkát – közölte. (MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …