2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Szakmai párbeszédet a bíróságokról! Nyílt levél az igazságügyi miniszternek

Szakmai párbeszédet a bíróságokról! Nyílt levél az igazságügyi miniszternek

A civilek arra kérik a minisztert, hogy a magyar bíróságok problémáit széles körű szakmai és társadalmi egyeztetést követően, a bírák érdekképviseleti és önigazgatási szervei és a Velencei Bizottság bevonásával orvosolja.

A Magyar Helsinki Bizottság, az Amnesty International Magyarország és az Eötvös Károly Intézet közös levélben fordult az igazságügyi miniszterhez. A civilek emlékeztettek arra, hogy a bíróságok függetlensége kapcsán évtizedes problémák várnak orvoslásra.

Egy kúriai sajtóközlemény szerint várható, hogy a kormány ismét hozzányúl a bíróságokat szabályozó törvényekhez – ezt egyébként a Velencei Bizottság ajánlásai is indokolnák. A civil jogvédők célja, hogy  az igazságügyi szervezetrendszer előre jelzett átalakításáról széles körű szakmai és társadalmi egyeztetés legyen. Levelükben jelezték, ők készen állnak arra, hogy nyílt és konstruktív társadalmi párbeszéd keretében megvitassák a jogalkotásban rejlő lehetőségeket.

A három civil szervezet arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy a törvényi kötelezettségeknek megfelelően bocsássa társadalmi egyeztetésre a bírói szervezetet érintő jogszabályok tervezetét, és biztosítson keretet az igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatos, a jogállamiságot és a bírói függetlenséget is érintő viták széles körű lefolytatására.

Az érdemi vita feltétele, hogy valamennyi érdekelt szakmai szervezet, különösen a bírák képviselői és a témával foglalkozó civil szervezetek számára kellő idő álljon rendelkezésre a tervezett módosítások megismerésére, illetve arra, hogy véleményüket és a bíróságok függetlenségét célzó javaslataikat széleskörű társadalmi konzultáció keretében előadhassák.

A civilek elengedhetetlennek tartják azt is, hogy a bírósági szervezetrendszert érintő, készülő jogszabályok véleményezésébe a kormány a Velencei Bizottságot is vonja be, különös tekintettel arra, hogy a Velencei Bizottság 2011 óta már öt alkalommal vizsgálta a magyar bíróságokra vonatkozó jogszabályokat, és egyik véleményében foglaltak teljesítésére sem került sor maradéktalanul.

Az igazságügyi miniszternek szóló nyílt levél letölthető itt.

Amnesty International Magyarország www.amnesty.hu

Eötvös Károly Intézet www.ekint.org

Magyar Helsinki Bizottság www.helsinki.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek