2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Stummer János: Varga Judit hazudott az EP-delegációnak

VARGA JUDIT HAZUDOTT AZ EP-DELEGÁCIÓNAK – A tegnap nyilvánosságra került LIBE-jelentés alapján Varga Judit hazudott a szeptemberben hazánkba látogató EP-delegációnak, amikor azt állította, hogy „Magyarországon ellenzéki vezetéssel parlamenti vizsgálat folyik a Pegazus-ügyben”.

 

Ez nem igaz, Varga Judit félrevezette a delegációt, hiszen épp a Fidesz képviselői szabotálták már el két alkalommal is a vizsgálóbizottság felállítását. Ezért levélben fordulok az EP elnökéhez, hogy a valós helyzetről tájékoztassam:

 

Tisztelt David-Maria Sassoli Elnök úr!

 

Az Önök tényfeltáró delegációja még 2021. szeptember 29. és október 1. között járt Magyarországon, amelynek során Önöknek annak felmérése volt a céljuk, hogy Magyarországon milyen mértékben érvényesül a sajtó és a tudományos élet szabadsága, a kisebbségek jogai és a szélesebb jogállami környezet.

 

A delegáció munkájáról készült írásos beszámoló néhány nappal ezelőtt jelent meg, amely szerint ezen a három napos látogatáson több alkalommal felmerült a Pegasus-szoftver magyarországi alkalmazása is.

 

A Magyar Országgyűlés általam vezetett Nemzetbiztonsági bizottsága a hatályos magyar törvények alapján látja el a magyar titkosszolgálatok működésének parlamenti felügyeletét. A bizottság elnökeként számomra különösen fontos hazám szuverenitása, integritása és jogállami kereteinek sérthetetlensége.

 

Éppen ezért töltött el aggodalommal, amikor az Önök jelentésében azt olvastam, hogy Varga Judit igazságügy-miniszter azt a tájékoztatást adta a delegációnak a Pegazus-üggyel összefüggésben, hogy azzal kapcsolatban „ellenzéki vezetéssel parlamenti vizsgálat folyik” Magyarországon.

 

A valóság ezzel szemben az, hogy a Nemzetbiztonsági bizottságban többségben lévő kormánypárti képviselők először 2021. szeptember 20-án, másodszor 2021. október 18-án szavazták le azt az indítványomat, hogy ebben az ügyben a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény vonatkozó rendelkezései alapján úgy nevezett ténymegállapító vizsgálat indulhasson.

 

Amennyiben Varga Judit pártjának képviselői ezen kezdeményezésemet bármelyik alkalommal megszavazták volna, úgy a vizsgálóbizottság tagjai a ténymegállapító vizsgálattal összefüggő irattal, adattal vagy egyéb információval rendelkező személyt, szervet vagy szervezetet közreműködésre kötelezhette volna.

 

Ilyen lehetőségünk a kormánypárti képviselők destrukciója miatt nem volt és továbbra sincs, így pedig ebben az ügyben nincs lehetőségünk érdemi vizsgálatot folytatni. Tehát ha miniszter asszony Önöknek valóban azt mondta, ami a jelentésben szerepel, vagyishogy vizsgálóbizottság vizsgálódik a Pegasus-ügyben, úgy Önöket félrevezették.

 

Stummer János

 

a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …