2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Rekordösszeget, 891 millió eurót ruházott be az EBB csoport 2021-ben Magyarországon

Rekordösszeget, 891 millió eurót ruházott be az EBB csoport 2021-ben Magyarországon

Az Európai Beruházási Bank 880 millió eurót ruházott be a magyar háztartások energiahatékonyságának javítása, a kkv-k és a közepes tőkeértékű vállalatok Covid19-világjárványból történő gyorsabb kilábalása, valamint a magyar állami szektor világjárványra való reagálásának támogatása érdekében.
Az Európai Beruházási Bank Csoport részét képező Európai Beruházási Alap 11 millió eurót biztosított saját tőke és garancia formájában.
Az EBB csoport 2021-ben közel 701 millió euróval támogatta a magyar gazdaság Covid19 utáni gyorsabb helyreállítását és erősítette a magyar egészségügyi rendszer Covid19-re való reagálását.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) és az Európai Beruházási Alap (EBA) alkotta Európai Beruházási Bank Csoport 2021-ben növelte magyarországi beruházásait, és 891 millió eurót biztosított a helyi gazdaság számára, ami rekordmértékű beruházási volumen az elmúlt öt évet tekintve. Az EBB az ötödik egymást követő évben növelte magyarországi műveleteinek volumenét, 880 millió eurót hitelezve.

Az EBA 11 millió eurót fektetett be a helyi gazdaságba – 5 millió eurót saját tőke, 6 millió eurót pedig helyi állami és magánbankok számára nyújtott garanciák formájában. 2017 óta az EBA mintegy 306,5 millió eurót fektetett be – saját tőke (120,5 millió), garanciák (185,4 millió euró), valamint inkluzív finanszírozás (0,6 millió euró) révén.

Az EBB csoport magyarországi tevékenységei 701 millió eurót csatornáztak be a magyar gazdaság gyorsabb helyreállítására, és előmozdították az állami szektor Covid19-re való reagálását.

Teresa Czerwińska, az EBB magyarországi műveletekért felelős alelnöke elmondta: „Az EBB ismét bizonyította, hogy még a legnehezebb időkben is megbízható partnere vagyunk Magyarországnak. A 2021-ben elért, rekordszintű eredményeink bizonyítékként szolgálnak arra, hogy elkötelezettek vagyunk Magyarország társadalmi és gazdasági fejlődése iránt. Emellett tanúsítják arra irányuló eltökélt erőfeszítéseinket is, hogy ez a fejlődés hosszú távon fenntartható, zöld és inkluzív legyen. Különösen büszke vagyok a Covid19 utáni magyarországi helyreállításhoz való hozzájárulásunkra. 701 millió eurót biztosítottunk annak érdekében, hogy támogassuk ezekben a nehéz időkben Magyarországot, vállalkozásait és egészségügyi rendszerét. Köszönetet szeretnék mondani a kormányzati, az állami és a magánszektorbeli partnereinknek azért a lehetőségért, hogy segíthettük még erősebbé tenni Magyarországot.”

Az energiafüggetlen, energiahatékony és zöld Magyarország támogatása

2021-ben az EBB 300 millió eurót biztosított Magyarország kormánya számára a háztartások energiahatékonyságának javítására irányuló nemzeti otthonfelújítási program társfinanszírozása céljából. A művelet támogatta az energiaigény csökkentését, valamint javította az ország energiaellátásának megbízhatóságát és biztonságát. Ezzel párhuzamosan a finanszírozás hozzájárul az üvegházhatású gázok csökkentéséhez és a levegőszennyezés mérsékléséhez. Az energiahatékonyságra irányuló beruházás helyi és regionális szinten gazdasági tevékenységet generál, és ezáltal növeli a foglalkoztatást.

Ez volt az első olyan hitel Közép- és Délkelet-Európában, amelyet a Hitelpiaci Szövetség zöld hitelezésre vonatkozó elveivel összhangban írtunk alá, erősítve az EBB-nek az EU klímabankjaként való elismertségét. A hitel segít felgyorsítani Magyarország karbonsemleges gazdaságra történő zöld átállását, valamint az európai zöld megállapodásban foglalt terveket, amelyek szerint 2050-re karbonsemleges gazdasággá kell alakítani az Európai Uniót. Az EBB által nyújtott finanszírozás emellett segít elérni az Európai Bizottság európai épületkorszerűsítési program kezdeményezésében meghatározott célokat is.

A korszerű, versenyképes munkaerő támogatása Magyarországon

Az EBB hét művelet keretében ruházott be az országban. Az EU bankja 150 millió eurót biztosított a Diákhitel Központ számára annak érdekében, hogy a magyar diákok könnyebben juthassanak diákhitelekhez; a hitel támogatja a középiskola utáni szakképzést is, valamint képzési és felnőttképzési programokat, ezáltal pedig a korszerű, kompetens és versenyképes munkaerő biztosítását a magyar gazdaság számára. Ez a hatodik ilyen művelet a Diákhitel Központ támogatására, amelynek az EBB az elmúlt évek során összesen 687 millió eurót juttatott.

EBB-támogatás Magyarország Covid19 utáni gyorsabb helyreállításához

A Covid19-világjárvány hatásainak enyhítése érdekében Magyarország számára nyújtott EBB-támogatás részeként az EBB 146 millió euróval támogatta a magyar állami szektort, létfontosságú berendezések és anyagok beszerzésének finanszírozásával fokozva a világjárványra való reagálás eredményességét.

Az EBB 50 millió eurós műveletet írt alá a UniCredit Bankkal, új finanszírozási forrásokat szabadítva fel a Covid19-világjárvány hatásaival küzdő magyar kkv-k számára beleértve a Lasselberger Ceramics 30 millió euróhoz jutott folytatott műveleteik céljára, ami gyártóüzemeik digitalizációját és korszerűsítését támogatja.

Több mint 10 milliárd euró összegű beruházás Magyarországon az elmúlt évtizedben

Az elmúlt tíz év során az EBB mintegy 10,4 milliárd eurót ruházott be Magyarországon, nagyrészt (2,31 milliárd euró) a helyi kkv-k és közepes tőkeértékű vállalatok számára biztosított hitelkeretek formájában. 2011 és 2021 között az EBB 1,76 milliárd eurót ruházott be az ország közlekedési ágazatának fejlesztésébe, valamint további 1,22 milliárd eurót a nemzeti egészségügyi ágazatba. Emellett 1,11 milliárd eurót ruházott be az ország oktatási ágazatába, 976,7 millió eurót a szolgáltatási ágazatba, 800 millió eurót a mezőgazdaságba, 776 millió eurót az energiaágazatba, 605 millió eurót az iparba és 571 millió eurót a vízgazdálkodásba és a szennyvízkezelésbe. Az EBB a magyar gazdaság egyéb ágazatait is segítette: a hulladékgazdálkodás, a távközlés, az összetett infrastruktúra és a városfejlesztés területe több mint 1,05 milliárd euró összegű hosszú távú EBB-finanszírozásban részesült.

Az EBB tanácsadási szolgálatai támogatják Magyarországot a gyorsabb, zöld és fenntartható fejlődésre irányuló új beruházások odavonzásában

2021-ben az EBB tanácsadási szolgálatai továbbra is értékes tanácsadási és kapacitásépítési támogatást nyújtottak Magyarország kormányának és az ország állami és magánszektorának. Az EBB tanácsadási szolgálatai 2021-ben hét új megbízatást vállaltak az országban, hatot zártak le, és 29 aktív megbízatásról számoltak be.

Az EBB aktív magyarországi tanácsadási szolgáltatásai főként az európai régiók beruházásait támogató közös program (JASPERS) révén valósulnak meg, és magukban foglalják az európai helyi energiahatékonysági támogatást (ELENA), az Európai Beruházási Tanácsadó Platformot, és az InvestEU tanácsadó központot. Ezek a szolgáltatások támogatták a projektgazdákat projektjeik kidolgozásában olyan területeken, mint az éghajlat és a környezet, az energiahatékonyság, az infrastruktúra, a fenntartható városfejlesztés és a mezőgazdaság.

Értékes projektfejlesztési támogatás az Európai Beruházási Tanácsadó Platform, a JASPERS és az ELENA révén

2006 óta az európai régiók beruházásait támogató közös program (JASPERS) tanácsadási szolgálata önmagában több mint 14,4 milliárd euró értékű beruházási projektek előkészítését támogatta. Az Európai Bizottsággal partnerségben létrehozott JASPERS segíti a városokat és a régiókat az európai források kiváló minőségű projektek révén történő felszívásában.

Az európai helyi energiahatékonysági támogatás (ELENA) két megbízatáson dolgozik Magyarországon energiahatékonysági intézkedések bevezetésének előmozdítása céljából; az ELENA által támogatott projektek a várakozások szerint több mint 230 millió eurót fognak vonzani. Egyidejűleg az Európai Beruházási Tanácsadó Platform egy magyarországi piacelemzés elvégzésével támogatta az Európai Bizottság digitális innovációs és léptékváltási kezdeményezését (DISC) az országon belüli digitalizáció szintjének értékelése céljából. A tanácsadó platform a magyar kormányt is segítette a körforgásos gazdaságra irányuló intézkedéscsomagjának kidolgozásában.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek