2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Mit tehetünk, ha arra eszmélünk, hogy ellopták az autónkat?

Mit tehetünk, ha arra eszmélünk, hogy ellopták az autónkat?

Minden autótulajdonos számára nagy megrázkódtatást jelent azzal szembesülni, hogy a járművének hűlt helye, valaki eltulajdonította. A lakást követően az autó a legnagyobb értékünk, így a keletkezett kár értéke akár több millió forint is lehet.

A Genertel Biztosító lopás Casco biztosítása autólopás esetén térít, így ha azzal szembesülünk, hogy valaki eltulajdonította a járművet, abban az esetben biztosak lehetünk benne, hogy van alattunk anyagi védőháló. Sokan úgy vélik, hogy a Casco biztosítás pénzkidobás, azonban tagadhatatlan, hogy ilyen esetekben nagyon hasznos tud lenni. Az alábbiakban végigvesszük, hogy mit tehetünk, ha megtörténik a baj.

Valóban ellopták az autót?

Banális kérdésnek tűnhet, azonban gyakran előfordul, hogy valójában egy gondatlan rokon kérdezés nélkül kölcsönvette a gépjárművet vagy egész egyszerűen csak rossz helyen keressük az autót, mert máshova parkoltunk. Utóbbi különösen a nagy bevásárlóközpontok tömött parkolójában vagy egy mélygarázsban fordulhat elő.

Járjuk körbe alaposan a parkolót és hívjunk fel minden olyan személyt, aki rendelkezik pótkulccsal az autóhoz. Ha a keresés nem jár eredménnyel, akkor nagy valószínűséggel tényleg eltulajdonították az autót.

Nyugodjunk meg!

Amikor tudatosul a lopás ténye, akkor nagyon könnyű pánikba esni, ez viszont egyáltalán nem segít. Ha valóban lopás történt, akkor nem sok mindent tehetünk. Értesíteni kell azokat, akik kompetensek az ügyben és segítséget tudnak nyújtani.

Értesítsük a rendőrséget!

Ha biztosak vagyunk benne, hogy ellopták az autót, akkor ne pánikoljunk, próbáljunk meg nyugodtak maradni és hívjuk fel a rendőrséget. Maradjunk ott, ahol az autónak lennie kellene, hogy fel tudják venni az adatokat, illetve el tudják végezni a helyszínelési munkálatokat.

Tegyünk feljelentést!

Ezt akár személyesen is megtehetjük a helyi rendőrségen, mivel a helyszínen lévő járőröknél erre nincs lehetőség. Mindenképp legyenek nálunk az személyazonosításra szolgáló irataink, valamint az autó legfontosabb papírjai is, például az adásvételi szerződés vagy a forgalmi engedély, melyek egyértelműen igazolják, hogy a gépjármű a mi tulajdonunkat képezi.

Jelentsük az esetet a biztosítótársaságnál is!

Ha rendelkezünk lopás fedezetet tartalmazó Casco biztosítással, akkor a következő lépés a biztosítótársaság értesítése legyen. Előzetesen célszerű utánajárni, hogy pontosan milyen dokumentumok szükségesek a kárbejelentés megtételéhez.

Nem árt, ha a rendőrségi feljelentés másodpéldánya is nálunk van, mivel így a lopás körülményeiről minden fontos adatot megtudunk adni. A kiegészítő biztosítások listáját is érdemes figyelembe venni, mivel, ha van poggyászbiztosításunk, akkor az autóban tartott ingóságokra is térít a biztosító./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…